افرادی که بیش از حد در یک مکان به صورت ثابت ، ساکن هستند و تحرکی ندارند دچار زخم بستر میشوند و این مشکل معمولا برای افراد سالمند بوجود می آید.
زخم دیابتیک نیز برای افرادی که دارای قند خون هستند و دیابت دارند بوجود می آید.
همه این مشکلات دارای راه حل و درمان های مختلفی هستند که توسط پزشکان و پرستاران مجموعه چتر فیروزه ای خدمت تمام بیماران عزیز ارائه میشود که در ادامه با آنها آشنا خواهید شد پس با ما همراه باشید.
زخم بستر چیست؟
پوست مهم ترین عاملی است که در سلامت و زیبایی افراد تاثیر زیادی دارد. پوست انسان در برابر آسیب حساس است اما بافت پوست انسان توانایی ترمیم انواع زخم را دارد. به همین دلیل پوست بدن با حالت کشسانی که دارد، نمیتواند فشار بیش از حد را تحمل کند و این فشارها باعث تنگی عروق خونی میشود. وظیفه این عروق تامین مواد مغذی و اکسیژن برای پوست میباشد. زمانی که پوست بدن به مدت طولانی بدون خون است، بافت بدن از بین میرود و باعث ایجاد زخم بستر میشود. زخم بستر بر اثر آسیب دیدن بافت های بدن به وجود میآید و نشانه های مختلفی دارد. زخم بستر یا زخم فشاری برای بیمارانی که قابلیت جابجایی و تحرک ندارند مسئله بسیار مهمی میباشد. ایمنی و سلامت انسان در این مرحله از بیماری به شرایط نگهداری از بیمار بستگی دارد. این بیماری مسئله مهمی است که بین بیماران فلج یا کسانی که جراحی انجام دادند و قابلیت جابجایی ندارند یا افراد مسن و سالمند بیشتر دیده میشود اما بیماران عزیز میتوانند از خدمات پرستاری در منزل مجموعه چتر فیروزه ای برای درمان چنین مشکلاتی بهره ببرند.. این بیماری تاثیرات زیادی در روحیه بیمار دارد و باعث بروز آسیب های فیزیکی و روانی فرد میشود. مرکز چتر فیروزه ای با کادری مجرب و پیشرفته و همچنین داشتن پزشک و پرستار متخصص امکان نگهداری و درمان بیمار مبتلا به زخم بستر را در منزل شما فراهم کرده است و شما میتوانید مراحل درمان بیمار خود را در منزل مشاهده کنید و نتیجه مطلوبی را دریافت کنید.
زخم بستر یا زخم فشاری که بدلیل ایجاد فشارو سنگینی دربافت های تحت فشار مانند باسن ، پاشنه پا ، شانه ها و پس سری ایجاد میشود.
زخم بستر بسته به مدت زمان ناحیه تحت فشار به سه نوع درجه ۱ درجه ۲ و درجه ۳ تقسیم میشود.
زخم درجه : یک فقط لایه روی پوست (اپیدرم)آسیب دیده.
درجه دوم : لایه های عمقی تر پوست آسیب دیده و درگیر میشود.
درجه سوم : در زخم درجه سه معمولا زخم به عظلات و بافت های عمیق تر انتشار می یابد.
عوامل تاثیر گزار بر ایجاد زخم بستر
- عدم مصرف کافی مایعات و مواد غذایی
- سرمازدگی
- سوختگیهای عمیق پوستی
- فشار ثابت بر قسمتهای خاص بدن
- خوابیدن یا نشستن بر روی سطح سفت
- قرار گرفتن در رطوبت به مدت طولانی
- بی تحرکی
- کمبود دهیدراتاسیون و تغذیه مناسب
- جدی نگرفتن و عدم مراقبت از بیماران دیابتی
نشانه های زخم بستر
با استفاده از این نشانه ها شما میتوانید قبل از آسیب دیدن بیمار به صورت جدی اقدام به مراحل درمانی زخم بستر داشته باشید و از هزینه های اضافی جلوگیری کنید. نشانههای زخم بستر شامل:
- تغییر در رنگ یا بفت پوست
- ورم
- تخلیه پر از چرک
- بعضی مناطق پوست، گرمتر یا سردتر از بقیه نقاط هستند.
- حساسیت پوستی در برخی از نقاط بدن
درمان زخم بستر
آسیب دیدن بافت هایی از بدن درم ، ایپدریم ، ماهیچه و پوست در اثر قرار گرفتن در فشار برای مت زیاد ، باعث ایجاد یک یا چند زخم میشود یا همچنین میتوان گفت خوابیدن و نشستن در مدت طولانی در یک جا باعث سائیدگی یا زخم روی پوست شدید میشود و به بدن آسیب میرساند که به آن زخم بستر میگویند.
زخم بستر دارای چهار مرحله است که در دو مرحله اول ، با مراقبت های منظم و رعایت نکات ، این زخم طی چندین هفته از بین میرود و خوب میشود اما مرحله سوم و چهارم زخم بستر شدید تر است و درمان آن نیز سخت تر است و نیاز به زمان زیادی دارد.
برای درمان صحیح و استاندارد زخم بستر به صورت کامل نیازمند شرایط و افراد زیر میباشد :
✓ پزشک ارشد که برنامه درمانی برای زخم بستر تنظیم می کند.
✓ پرستارانی که در زمینه زخم بستر تحصیل یا تجربه دارند برای مراقبت و التیام زخم.
✓ مشاور یا مدد کار اجتماعی به دلیل طولانی بودن بیماری و فرایند درمان آن به شما کمک کند.
✓ پزشک فیزیوتراپ که به تحرک و حرکت شما کمک کند.
✓ متخصص تغذیه که رژیم غذایی روزانه جهت بهبود فرایند درمان را به شما پیشنهاد کند.
✓ متخصص ارتوپد ، متخصص اعصاب و یا جراح پلاستیک که در صورت نیاز در فرایند بهبود به شما کمک کند.
درمان و پانسمان زخم بستر در منزل
اگر متاسفانه بیماری داریم در منزل که دچار این بیماری شده است ما میتوانیم در این صفحه به شما بگوییم که چگونه زخم بستر توسط پزکان و پرستاران ما پانسمان و درمان میشود حتی در منزل شما و همچنین علاوه بر این شما میتوانید از خدمات پرستاری و مراقبت از بیمار در کرج هم استفاده کنید تا دیگر نگران هیچ چیزی نباشید.
دسترسی داشتن شبانه روز به پزشک و یا پرستار بدون تردید یکی از نیاز هایی است که هر خانواده به آن نیاز پیدا میکنند.
نداشتن مطب یا درمانگاهی نزدیک به صورت شبانه روزی در محلی که زندگی میکنیم کمی کار را برای ما سخت میکند ولی با این حال میتوانیم بگوییم که هیچ مشکلی نیست ما میتوانیم در ۲۴ ساعته شبانه و در هفت روز هفته این امکان را به شما بدهیم که هر موقع نیاز به تعویض پانسمان زخم بستر در منزل هستید را فراهم بکنیم حتی در روز ها و ایام تعطیل ، دیگر نیازی نیست که درگیر با ترافیک و علائمی در شهر باشید که اعصاب شما را بهم میریزد.
افرادی هستند که به عنوان یک شخصی که میتوانند زخم بستر را پانسمان بکنند در منزل شما حضور پیدا میکنند ولی نمیتواند به خوبی زخم را پانسمان کنند و از این رو بیمار دچار کلافگی و بهبود نیافتن بیماری زخم بستر میشود و در انتخاب افرادی باید تلاش کنیم و یا بهره مند بشویم که سابقه پانسمان زخم بستر در منزل را قبلا به صورت کاملا حرفه ایی داشته اند و این بیماری بسیار موردی است که آینده فرد موثر خواهد بود و با بهترین روش پانسمان کردن میتواند در روند زمانی بهبود بیماری کمک بکند.
همکارانی که ارسال میشود توسط ما میتوانند با هرگونه زخم بستری رو به رو شوند و بدون هیچ ایرادی زخم بستر را در منزل شما تعویض و پانسمان بکنند.
که معمولا روش های زیادی برای پانسمان زخم بستر است مانند پانسمان های حضوری و پانسمان ها به صورت سرپایی و بهترین روش پانسمان زخم بستر همان روش پانسمان زخم در منزل است که میتواند بدون اینکه به فرد فشار و یا دردی متحمل شود پانسمان زخم بستر انجام بشود و در هنگام این که میخواهیم پرستاری برای پانسمان در اختیار بگیریم باید به پرستار و یا مراکز مرتبط حتما شرایط حال جسمی بیمار را توضیح بدهیم که دقیقا چه قسمتی از بدن فرد بیمار دچار زخم بستر شده است و الان در چه حالت هایی است و چه داروهایی برای پانسمان های قبلی استفاده شده است و به کدام دارو ها علائم نشان داده است.
زمانی که از خدمات ویزیت پزشک در منزل و درمان زخم بستر و زخم دیابتیک در منزل استفاده میکنید باید حتما اسم و فامیل پزشک و پرستار را بپرسید که اشتباها برای شما ارسال نشده باشد و یا آدرس ها اشتباهی نباشد و باید این موضوع را در نظر بگیرید که پرستار باید به تمامی استاندارد های تعویض و پانسمان زخم بستر در منزل مسلط باشد و بدون ایراد این کار را به درستی انجام دهد و در هنگام ورود پرستار باید قبض صادر شده توسط مراکز درمانی را تحویل بگیرید و یا در اتمام کار رسید مخصوص پرستار و خدماتی که برای شما انجام داده است را تقدیم شما بکند و شما هم باید این قبوض را چک بفرمایید که مبلغی بالاتر یا کمتر از شما نگرفته باشد .
درمان زخم بستر در سالمندان
بیشتر سالمندان قادر به حرکت نیستند و به همین دلیل زخم بستر در این افراد بیشتر رواج دارد..
وقتی این نوع سالمندان روی تخت یا زمین بی حرکت میمانند ، خون به قسمتی از بدن که تحت فشار است نمیرسد و همین مورد باعث زخم بستر میشود که نشانه های این زخم در سالمندان شامل تغییر رنگ پوست ، ورم پوست و حساسیت های پوستی روی بدن است.
نکته قابل توجه این است که اگر به موقع و به درستی این زخم ها تحت درمان قرار نگیرند عفونت میکنند ، بعد از مدتی ممکن است این عفونت وارد خون سالمندان شود و در نتیجه باعث مرگ آنها شود ، به همین علت است توصیه میکنیم به سالمندان خانواده خود رسیدگی کنید.
این رسیدگی ها و پیشگیری ها شامل موارد زیر میشوند :
- تعویض لباس یا ملحفه های خیس
- جلوگیری از چروک شدن لباس و ملحفه
- جلوگیری از جا ماندن وسایل زیر بیمار یا سالمند
- رساندن ویتامین ها و مواد غذایی لازم در مددجویان با ریسک بالای زخم
- استفاده از تشک مواج ( از نوع تشک ارزان) برای جلوگیری از زخم بستر
- جلوگیری از جابجایی ناگهانی و کشیده شدن روی ملحفه یا بالعکس (ترک های پوستی)
- جابجایی مکرر به صورت صحیح ، حداکثر هر ۲ ساعت جهت کاهش فشار در نقاط تحت فشار
برای درمان زخم بستر سالمندان هم میتوانید از روش های ذکر شده در همین صفحه استفاده کنید و در کمترین زمان و بدون هیچ مشکل و درد سری و سختی ای زخم ها را بر طرف کنید و از بین ببرید.
مراحل چهارگانه زخم بستر
زخم بستر نسبت به شدت و درجه آن به چهار قسمت تقسیم میشود که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم :
-
مرحله اول
مرحله شروع، یک زخم فشار، دارای مشخصات زیر است :
پوست شکسته نیست.
پوست در افراد با رنگ پوست روشن تر، قرمز به نظر می رسد و در لمس، رنگ پریده است.
در افراد با پوست تیره تر، پوست ممکن است تغییر رنگ نشان دهد، و در لمس رنگ پریده نیست.
محل زخم ممکن است حساس به لمس، دردناک، سفت، نرم، گرم یا سرد در مقایسه با پوست اطراف باشد.
-
مرحله دوم
مرحله دوم زخم بستر دارای علائم زیر است :
لایه بیرونی پوست ( اپیدرم ) و بخشی از لایه زیرین پوست ( درم ) آسیب دیده است و یا از دست رفته است.
زخم ممکن است کم عمق و مایل به رنگ صورتی یا قرمز باشد.
زخم ممکن است مانند یک تاول پر از مایع یا یک تاول پاره شده باشد.
در این مرحله میتوان به سادگی زخم را تشخیص دارد و برای درمان آن اقدام کرد
-
مرحله سوم
اگر در دو مرحله اول نسبت به زخم بی توجهی داشته باشیم، زخم وارد مرحله سوم میشود.
در مرحله سوم زخم عمیق است.
پوست با مقداری چربی زیر آن از دست می رود.
زخم دهانه دار است.
ممکن است پایین زخم برخی از بافت مرده زرد رنگ باشد.
آسیب ممکن است فراتر از زخم اولیه باشد و زیر لایه هایی از پوست سالم گسترش یابد.
-
مرحله چهارم
زخم در مرحله چهارم با از دست دادن بافت در مقیاس بزرگ روبه رو میشود.
زخم ممکن است عضله، استخوان و تاندون را گرفتار کند.
پایین زخم به احتمال زیاد شامل بافت مرده کمایل به زرد یا تیره و خشن است.
آسیب، اغلب فراتر از زخم اولیه زیر لایههای پوست سالم گسترش می یابد.
علائم عفونت در زخم میتواند شامل تخلیه چرک و بوی بد از زخم، حساسیت به لمس، گرما و افزایش قرمزی در پوست اطراف باشد.
درمان قطعی زخم بستر
همانور که گفته شد روش های متفاوتی برای درمان زخم بستر در افراد مختلف وجود دارد اما درمن قطعی زخم بستر باید با روشی مطمئن و استاندارد و تایید شده انجام شود.
برای این کار ابتدا با استفاده از پد یا بالش فوم ، فشار را از ناحیه زخم خارج کنید و زخم را به آرامی با آب و صابون شست و شو دهید.
بعد از آن اگر روی زخم بافت مرده وجود داشت باید حتما پانسمان تعویض شود زیرا بافت های مرده باعث عدم درمان سریع زخم میشوند.
یک پانسمان غیر منسجم را می توان در زیر کف قرار داد تا درد در رفع پانسمان کف و در حین ساکشن روی بستر زخم کاهش یابد.
نکته مهم برای این کار این است که حتما از پانسمان های مرطوب استفاده کنید زیرا رطوبت باعث درمان زودتر هر زخمی میشوند.
لازم است که بدانید اگر بیماری که دچار زخم بستر شده است فردی مسن و سالمند است شما میتوانید از خدمات سالمند مجموعه چتر فیروزه ای که توسط پرستاران حرفه ای خانم و آقا برای ارائه میشود هم استفاده کنید تا خیالتان از هر نظر برای درمان زخم بستر در منزل راحت باشد علاوه بر این ما برای فردی که دچار زخم دیابتیک شده است و دارای فرزندی است هم خدمات کودک را ارائه میدهیم تا دیگر نگران چیزی نباشید.
راه های جلوگیری از زخم بستر
⭐ دست کم هر 2 ساعت برای از بین بردن فشار، موقعیت بیمار را تغییر دهید.
⭐ از بالش، پوست گوسفند، فوم پد و پودر که میتواند به کاهش فشار کمک کند استفاده کنید.
⭐ وعده های غذایی خوب و متعادل کننده با کالری کافی برای بیمار اماده کنید.
⭐ بیمار هرروز مقدار زیادی آب ( 8 تا 10 فنجان ) بنوشد.
⭐ ورزش روزانه، از جمله طیف وسیعی از حرکات ورزشی داشته باشد.
⭐ پوست بیمار را تمیز و خشک نگه دارید.
متخصصان درمان زخم بستر
درمان زخم بستر یکی از حساس ترین و سخت ترین کارها در زمینه درمان های کلینیکی میباشد.
همان طور که میدانید زخم بستر، پیش رونده است. عدم اقدام به درمان یا درمان نامناسب باعث آسیب بیشتر به بافت های دیگر می شود.
دلیل دیگر که باعث اهمیت درمان زخم بستر به دست کارشناس و متخصص مربوطه می شود، درمان بر اساس نوع طبقه بندی این زخم است. در هر مرحله از زخم بستر نوع درمان خاصی مدنظر است.
انتخاب داروهای مناسب نیز نیاز به دانش دارویی و پزشکی مربوط به حوزه ی درمان تخصصی این نوع زخم ها دارد.
با کمک گرفتن از متخصص میتوان سلامت بیمار را تضمین کرد.
بهترین و سریعترین درمان زخم بستر
وقتی خون به بافتی از پوست نرسد ، بافت آن قسمت میمیرد و تا زمانی که این بافت های مرده وجود داشته باشند اجازه درمان زخم را نمیدهند و همچنین باعث ایجاد میکروب هم میشوند و بهترین راه برای از بین بردن بافت های مرده استفاده از پانسمان روی آنهاست.
روش های مختلفی برای درمان زخم بستر در مدت زمان های مختلف وجود دارند اما تحقیقات پزشکان و دانشمندان نشان داده است که بهترین و سریعترین راه درمان زخم بستر استفاده از پانسمان های مرطوب میباشد.
پانسمان های مرطوب و ویژه از نفوذ میکروب ها جلوگیری میکنند و همچنین با استفاده از فیزیولوژی بدن باعث درمان زودتر زخم بستر میشوند.
در کنار استفاه از این پانسمان های مخصوص سعی کنید تشک و بالش مخصوص داشته باشید ، زیاد جابجا شوید ، پانسمان را زود به زود تعویض کنید و سایر نکات را رعایت کنید تا زمان درمان را کوتاه تر کنید.
داروی زخم بستر
پیشرفت علم و تکنولوژی مخصوصا در زمینه داروسازی باعث شده است داروسازان کل جهان تقریبا برای 90% بیماری های موجود دارو ها ، پماد ها و قرص و شربت و یا آمپول هایی بسازند تا بتوانند به درمان تمامی مشکلات و بیماری ها در مدت زمان کم کمک کنند.
رخم های بستر بسیار دردناک هستند و داروهای ضد درد و التهاب، مانند ایبوپروفن و ناپروکسن میتوانند درد را کاهش دهند.
برای زخم بستر عفونی هم که با کمک روشهای دیگر رو به بهبود نمیروند، میتوان از داروهای آنتیبیوتیک موضعی یا خوراکی استفاده کرد.
بجز این موارد پماد نیودرم هم برای درمان سریع و راحت زخم بستر استفاده میشود که کاملا تایید شده سازمان بهداشت است و توانسته زخم های بستر افراد زیادی را از بین ببرد.
نحوه مصرف و استفاده از این پماد به شرح زیر است :
ابتدا موضع زخم را با سرم نرمال سالین شستشو داده سپس زخم را با میزان مناسبی از پماد بپوشانید (زخم های حفره ای کاملا با پماد پر شوند) در آخر پس از قرار دادن پد آماده زخم بستر ابوخلساء و یا گاز وازلینه بر روی زخم موضع را پانسمان نمایید. پانسمان را بعد از 48 ساعت باز کرده و مراحل ذکر شده را مجددا تکرار کنید. این روند را هر 48 یا 72 ساعت یک بار با توجه به میزان ترشح زخم تا بهبودی کامل ادامه دهید.
مطالب مرتبط : بخیه زخم در منزل ، پانسمان زخم در منزل
بیماری دیابت و زخم دیابتی
آیا می دانید سالیانه حدود ۶۰ هزار نفر از افراد مبتلا به دیابت به زخم پای دیابتی دچار می شوند؟
متاسفانه در ۳۵ درصد موارد به دلیل عدم رعایت نکات بهداشتی و مراقبتی، زخم پای فرد دیابتی عفونت می کند و ناچارا برای درمان عضو مربوطه قطع می شود.
لازم است تا با درمان بموقع و پرهیزهای تغذیه ای و جسمانی از ایجاد زخم های دیابتی جلوگیری بعمل آورد. با ما همراه باشید تا با بیماری دیابت و نحوه ی درمان و مراقبت از پای دیابتی آشنا شوید.
زخم دیابتیک به زخمی میگویند که دراثر کاهش خونرسانی به بافت های اندام تحتانی ایجاد میشود که کاهش خونرسانی به خودی خود به علت رسوب قند در دیواره رگ ها ایجاد شده و باعث تنگی عروق و درنهایت ایجاد نکروز به تدریج در اندام های تحتانی میگردد.
در کتب پزشکی بیماری دیابت شامل دو نوع اصلی به نام های دیابت نوع یک و دیابت نوع دو می باشد.
در دیابت نوع اول شاهد تخریب سلول های بتای موجود در پانکراس می باشیم که این امر باعث اختلال در تولید انسولین می شود.
در دیابت نوع دوم بدن فرد نسبت به تولید انسولین مقاومت پیدا می کند که در این حالت با تخریب شدیدتر سلول های بتا، تولید انسولین بطور کامل منقوص می گردد.
درمان زخم پای دیابتی
درمان زخم پای دیابتی نیازمند رعایت نکات بهداشتی و مراقبتی می باشد. جلوگیری از عفونی شدن زخم و بهبود هرچه سریع تر زخم پای دیابتی در اولویت اقدامات درمانی می باشد.
درمان آنتی بیوتیکی زخم پای دیابتی نیز راهکاری مناسب برای جلوگیری یا کاهش عفونت زخم می باشد. همچنین در مواقعی لازم است تا پانسمان زخم صورت گیرد.
بسیاری از عوامل در روند پیشگیری و تحت کنترل گرفتن بیماری دیابت موثر هستند. بطور مثال: تغذیه ی مناسب در افراد دیابتی، پوشیدن کفش های مناسب، کنترل میزان قند خون، فعالیت های بدنی و ورزش های مناسب و… از جمله عوامل تاثیر گذار و حائز اهمیت در ضربه فنی کردن این بیماری شایع می باشند.
دلایل درد پا و ایجاد زخم پای دیابتی
زخم های دیابتی شایع هستند، به علت :
- جریان خون ضعیف
- قند خون بالا( هیپرگلیسمی )
- آسیب عصبی
- پای زخمی و یا مجروح شده
گردش خون ضعیف یکی از بیماری های عروقی است که در آن خون به طور موثر به پا نمیرسد.
جریان خون ضعیف، همچنین میتواند باعث دشوار تر کردن بهبودی زخم ها شود.
سطح قند خون بالا، نیز میتواند روند بهبودی زخم های عفونی پا را کاهش دهد بنابراین مدیریت قند خون، حیاتی است. افراد مبتلا به دیابت نوع دوم ،اغلب زمان سخت تری را برای مبارزه با زخم های عفونی میگذرانند.
آسیب عصبی، یک اثر طولانی مدت است که حتی میتواند منجر به از دست دادن احساس در پای شما شوداعصاب آسیب دیده، ممکن است در ابتدا احساس سوزن سوزن شدن و درد داشته باشند ؛ آسیب عصبی باعث کاهش حساسیت پای شما نسبت به درد میشود و در نتیجه زخم های بدون درد میتواند باعث ایجاد عفونت شود.
زخم ها ،میتوانند توسط تخلیه محل آسیب دیده شناسایی شوند و گاهی اوقات یک توده که همیشه هم درد ناک نیست , قابل توجه است.
پوست خشک، در دیابت شایع است پس پای شما ممکن است بیشتر در معرض ترک خوردن باشدو ممکن است پینه و میخچه و زخم و خون ریزی رخ دهد.
هزینه های درمان زخم بستر و زخم دیابتیک
هزینه پانسمان ها طبق مبلغی که مرکز درمانی به شما اعلام کرده است باید با مبلغی که پرستار خواستار شده است یکی باشد چون مرکز درمانی از آخرین قیمت تعرفه های بهداشتی و درمانی با خبر است .
هزینه وسایلی که استفاده کرده است پرستار برای پانسمان زخم بستر در منزل باید حتما با مرکز درمانی چک بشود که شاید به طور مثال دو مورد را اصلا نیازی نبوده و پرستار اضافه بر سازمان دارد تحویل میگیرد.
هزینه ایاب و ذهاب پرستار باید پرداخت شود و اگر خود شما به دنبال پرستار میروید که هیچ گونه هزینه ایاب و ذهاب شمال حال شما نمی باشد.
حالا که از قیمت و هزینه درمان زخم بستر و زخم دیابتیک آگاه شدید بهتراست مطالبی درمورد قیمت اکوی قلب در منزل ، قیمت تزریقات در منزل و هزینه خدمات آزمایش در منزل هم مطالعه کنید.
سوالات متداول در ضمینه درمان زخم بستر و زخم دیابتیک
1 . چه مراقبت هایی برای بیماران قطع نخاع جهت پیشگیری از زخم بستر پیشنهاد می کنید؟
از مراقبت های مهم برای بیماران قطع نخاع استفاده از تشک مواج در مرحله اول است، سپس ماساژهای روزانه به صورت مرتب و همچنین جابجایی مرتب هر 2 ساعت یکبار بخصوص در مناطق فشار و در نهایت استفاده از پانسمان فیلم شفاف به صورت پیشگیرانه. این پانسمان ضدآب می باشد و تا چندین روز می تواند بر روی پوست سالم بیمار جهت پیشگیری بماند.
2 . تشک مواج چیست؟
تشک مواج فشار را کم می کند و به کاهش ایجاد زخم های فشاری کمک می کند. هنگامی که بیمار در بستر می باشد، بی حرکتی باعث جلوگیری از گردش خون می شود. تماس دائمی بین بدن و تشک باعث ایجاد نقاط فشاری می شود که عروق خونی کوچک را می بندد و باعث قطع اکسیژن و انتقال مواد مغذی به پوست و بافت می شود.
3 . آیا استفاده از تشک مواج برای درمان بیمارانی که دچار زخم بستر هستند مؤثر می باشد؟
تشک مواج با کم کردن فشار در نواحی که بیشتر مستعد زخم های فشاری هستند و همچنین با ایجاد حالت گردشی که در بدن بیمار ایجاد می کند کمک به خونرسانی بهتر و در نتیجه کمک می کند که بیمار کمتر در معرض ابتلا به زخم بستر شود. لازم به ذکر است تشک مواج به تنهایی و بدون جابجایی بیمار نمی تواند از زخم بستر جلوگیری نماید.
4 . آیا شکستگی لگن موجب ایجاد زخم بستر می شود؟
هر گونه تحرکی که باعث شود در یک منطقه بافتی فشاری بیش از 32 میلیمتر جیوه وارد شود باعث ایجاد زخم خواهد شد.
5 . چه پیشنهادی برای درمان خانگی زخم بستر در مراحل اولیه دارید؟
در درجه اول مهمترین قسمت درمان در زخم بستر برطرف کردن عامل ایجاد یعنی فشار می باشد. بعد از جابجایی مرتب بیمار هر 2 ساعت یکبار و ماساژ مناطق فشار و همچنین استفاده از پانسمان های فیلم جهت بهتر شدن خونرسانی و همچنین محافظت از پوست که کمک شایانی به درمان زخم بستر در مراحل اولیه می کند.
6 . آیا زخم بستر موجب مرگ می شود؟
زخم بستر در صورت عفونی شدن به شکلی که عفونت زخم وارد خون شود می تواند باعث مرگ بیمار شود.
7 . چه پانسمانی برای بهبود زخم بستر پیشنهاد می کنید؟
پانسمان هایی که جنس پلی اورتان(پانسمان های فیلم)می باشند می توانند به عنوان یک لایه محافظتی در مراحل اولیه ایجاد زخم بستر کمک کننده باشند.
8 . آیا درمان زخم بستر به کمک روش های سنتی امکان پذیر است؟
با توجه به درمان های مدرن و روش های پیشنهادی جدید مبنی بر درمان به روش مرطوب بهترین درمان پیشنهادی پانسمان های مرطوب می باشد که می تواند رطوبت کافی را به طور هوشمند به زخم برساند.
9 . مهمترین درمان در زخم بستر در مراحل پیشرفته چیست؟
اولین و مهمترین درمان در زخم بستر در مراحل پیشرفته که استخوان و ماهیچه درگیر شده، ابتدا برداشتن بافت های مرده به روش جراحی می باشد، سپس استفاده از پانسمان های مرطوب ( تندروت پلاس) و یا ژل ها می باشد.
10 . بهترین راه برای پیشگیری از زخم بستر چیست؟
بهترین روش استفاده از پانسمان های فیلم می باشد که امکان استفاده آن بر روی پوست سالم می باشد و به عنوان یک محافظ، از پوست مراقبت می کنند.
11 . آیا درمان زخم بستر به کمک لارو درمانی امکان پذیر است؟
در مواردی که بیمار شرایط برداشتن بافت های مرده از طریق جراحی را ندارد می توان به کمک لاروها زخم را از بافت های مرده تمیز کرد.
12 . آیا زخم بستر را می توان با عسل درمان کرد؟
یکی از روش های درمانی در درمان زخم های فشاری و یا بستر استفاده از پانسمان های عسل می باشد. البته پانسمان های عسل با عسل خوراکی متفاوت می باشد و به صورت علمی مجاز به استفاده از عسل خوراکی در زخم های باز نمی باشیم.
13 . چگونه از عفونی شدن زخم بستر جلوگیری کنیم؟
استفاده همزمان بیمار از آنتی بیوتیک و همچنین پانسمان مناسب بسته به نوع زخم می تواند از عفونی شدن یا پیشرفت عفونت جلوگیری نماید.
14 . مهمترین علت ایجاد زخم بستر چیست؟
مهمترین عامل فشاری می باشد که در اثر بی تحرکی ایجاد می شود. فشار بیش از 32 میلیمتر جیوه به پوست باعث ایجاد زخم بستر می شود.بیماری که در بستر می باشد به طور روتین باید هر 2 ساعت یکبار جابجا شود.
15 . آیا زخم بستر تنها در سالمندان ایجاد می شود و یا امکان بوجود آمدن آن در افراد دیگر نیز وجود دارد؟
به طور کلی زخم بستر در بیمارانی که کم تحرک هستند و یا کاملا بی حرکت هستند ایجاد می شود. البته سن و سال و تغذیه نامناسب می تواند در روند پیشرفت زخم موثر باشد اما تمامی بیماری هایی که منجر به بی تحرکی می شود از قبیل ضایعات نخاعی و یا MS و یا مرگ مغزی بدون در نظر گرفتن سن و سال می تواند باعث ایجاد زخم بستر شود.
16 . مراحل ایجاد زخم بستر را شرح دهید.
ابتدا پوست در مناطق فشار به رنگ قرمز در می آید، سپس در مراحل بعدی تمامیت پوست از بین می رود و سپس بافت های زیرین نیز درگیر می شوند.
17 . چطور می توان زخم بستر را در خانه پانسمان کرد؟
برای درمان زخم بستر در منزل اولین و مهمترین کار جابجایی بیمار می باشد، سپس استفاده از پانسمان های فیلم در مراحل اولیه و سپس در مراحل پیشرفته در صورت عدم نیاز به جراحی می توان از پانسمان های مرطوب (تندروت پلاس)استفاده کرد.
18 . آیا انجام عمل جراحی در زخم بستر باعث تریع روند بهبودی زخم می شود؟
عمل جراحی یا دیریدمان اولین و مهمترین اولویت در درمان زخم بستر می باشد. برداشتن بافت مرده کمک شایانی به تسریع درمان خواهد کرد.
19 . زخم بستر بیشتر در کدام قسمت های بدن بوجود می آید؟
زخم بستر می تواند بر روی تمامی برجستگی های استخوانی که نقاط فشار نامیده می شوند ایجاد شود. به طور مثال ناحیه ساکروم، ناحیه ایلیاک، روی شانه ها، قوزک پا و ...
20 . چگونه می توان از پیشرفت زخم بستر جلوگیری کرد؟
بهترین روش جلوگیری در پیشرفت زخم بستر جابجایی مرتب بیمار هر 2 ساعت کبار می باشد. خشک نگه داشتن زیر بیمار، همچنین نکشیدن بیمار بر روی ملحفه و همچنین ماساژ پوست می تواند کمک های شایانی به جلوگیری از زخم بستر نماید.
21 . برای درمان زخم بستر به چه متخصصی باید مراجعه کرد؟
برای درمان زخم بستر می توانیم به کلینیک های درمان زخم که کارشناسان زخم در آن فعالیت دارند مراجعه کرد.
22 . چه برنامه غذایی برای درمان زخم بستر مناسب می باشد؟
تغذیه سالم و سرشار از پروتوئین، امگا3 و همچنین سرشار از سبزیجات می تواند به درمان زخم بستر کمک کند.
23 . آیا زخم بستر می تواند باعث قطع عضو شود؟
در صورتی که زخم بستر در نواحی متعدد فشار مانند پاشنه پا ایجاد شود، در صورتی که درمان مناسب صورت نپذیرد می تواند باعث قطع عضو شود.