تغذیه نقش به سزایی در سلامتی افراد دارد. برخی بیماریهای مزمن مانند بیماریهای قبلی، قندی، فشار خون، مشکلات کلیه، بیماریهای کبدی، پوکی استخوان و ... میتوانند منشاء غذایی داشته باشند و به دنبال یک رژیم غذایی نامناسب پدید بیایند. این قضیه در سالمندان اهمیت دو چندانی پیدا میکند و سالمندان باید همواره مراقب غذاهای مصرفی خود باشند. از این رو تصمیم گرفتیم مطلبی درباره نکات تغذیه سالمندان بنویسیم تا اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار دهیم.
چرا تغذیه سالمندان اهمیت زیادی دارد؟
رعایت اصول تغذیه ای در سالمندان باعث میشود که کمتر در معرض ابتلا به بیماری هایی همچون، قند خون، فشار خون، چربی خون و ... قرار بگیرند، همچنین اگر مبتلا به بیماری باشند از پیشرفت بیماری و بروز عوارض سنگینتر آن جلوگیری میکند. از طرفی سالمندان به علت کاهش توان جسمی و مشکلات مختلف دیگر ممکن است از منابع غذایی محدودی استفاده کنند و با کمبود برخی املاح مورد نیاز بدن مواجه شوند. به همین دلیل توجه به تغذیه سالمندان و مصرف منابع سالم و مغذی و مورد نیاز بدن برای همه سالمندان اهمیت زیادی دارد.
گروه های غذایی مناسب برای تغذیه سالمندان
میوه ها و سبزیجات
میوه ها و سبزیجات تامین کننده انواع ویتامین های بدن، به خصوص ویتامین A، ویتامین C، ویتامینهای گروه B و مقدار زیادی فیبر هستند. از این رو مصرف آنها به صورت روزانه برای همه افراد به خصوص افراد سالمند ضروری میباشد.
لبنیات
لبنیات شامل شیر، ماست، پنیر، کشک و دوغ میشود. این گروه از مواد غذایی تامین کننده کلسیم، پروتئین، فسفر و املاح مورد نیاز دیگر است. میدانید که کلسیم نقش زیادی در جلوگیری از تحلیل رفتن استخوانها دارد. برای جذب بهتر کلسیم بهتر است که ویتامین دی مورد نیاز بدن تامین شود.
مایعات
معمولا در دوران سالمندی تمایل فرد برای نوشیدن آب کم میشود و بدن دچار کم آبی میشود. کم آبی سبب ابتلا به بیماریهای دستگاه ادراری، بیماریهای تنفسی و یبوست میشود. بنابراین سالمندان باید مقدار 6 تا 8 لیوان آب در روز بنوشند تا دچار کمبود آب و مشکلات آن نشوند.
غلات
گروه غلات باید به صورت روتین در برنامه غذایی سالمندان قرار داشته باشد. برای این منظور میتوان از سیب زمینی پخته، برنج، نان سبوسدار و ... به مقدار مورد نیاز استفاده نمود.
نکاتی درباره تغذیه سالمندان
سالمندانی که به شیر حساسیت دارند و هنگام مصرف دچار ناراحتیهای گوارشی میشوند بهتر است از جایگزین آن استفاده کنند. میتوانند ماست، کشک یا شیر بدون لاکتوز و یا مکملهای کلسیم مصرف کنند.
سالمندان باید به تامین امگا 3 بدن خود توجه کنند. برای این کار میتوانند هفته ای دو بار ماهی و یا روزانه 2 تا 3 عدد گردو مصرف کنند.
تا جای ممکن از مصرف گوشت قرمز امتناع کنند.
مصرف 6 تا 8 لیوان آب و میوه و سبزیجات را در برنامه روزانه خود قرار دهند.
بهتر است مصرف چربیهای اشباع شده و روغن های حیوانی را به حداقل برسانند و روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون را جایگزین آن کنند.
افراد سالمند بهتر است وعده های خود را کاهش و تعداد آن را افزایش دهند، همچنین به دلیل نداشتن دندان باید غذاهای کاملا پخته و نرم مصرف کنند.
غذاهایی که باید در برنامه غذایی هفتگی سالمند وجود داشته باشند
- انواع میوه ها و سبزیجات به خصوص اسفناج، کلم بروکلی و سیب
- انواع غلات به خصوص برنج قهوه ای و نان سبوسدار
- لبنیات کم چرب همراه با ویتامین دی
- پروتئینها به خصوص مرغ و تخم مرغ به همراه ماهی
- انواع مغزیجات به خصوص پسته و بادام خام
کلام آخر
نیاز به تغذیه مناسب در سنین مختلف متفاوت است. این نیاز در دوران سالمندی حساستر میشود و افراد سالخورده باید به غذاهایی که مصرف میکنند دقت بیشتری داشته باشند. برخی از سالمندان از ناتوانی یا بیماری خاصی رنج میبرند و قادر نیستند که به تهیه غذاهای مناسب برای خود بپردازند. در این صورت باید نزدیکانش نیازهای غذایی او را برطرف نمایند. در صورتی که سالمندی دارید که قادر به رسیدگی به امور شخصی خود نیست و شما هم وقت کافی برای نگهداری از او را ندارید، بهترین کار استخدام یک پرستار سالمند است که به راحتی نیازهای عزیزتان را برآورده نماید و خیال شما را راحت کند.
برای استخدام پرستار با مراکز معتبر تماس بگیرید و درخواست اعزام پرستار نمایید. آژانس پرستاری چتر فیروزه ای از موسساتی است که با در اختیار داشتن نیروهایی کاربلد، با تجربه، صبور و امین انواع خدمات پرستاری از کودک و سالمند را ارائه میکند. این پرستاران اصول تغذیه سالمندان را رعایت میکنند و به تهیه غذاهای مقوی و مناسب میپردازند.