افزایش سن و دوران سالمندی، اختلالات و مشکلات بسیاری را با خود به همراه میآورد که میتواند زندگی فرد را دشوار نماید. اختلال بینایی و عدم توانایی مشاهده اجسام نزدیک در سنین بالا نیز یکی از چالشهای افزایش سن محسوب میشود که به این اختلال پیرچشمی گفته میشود. برای بسیاری از افراد ممکن است این سوال پیش آید که اختلال پیرچشمی چه علائمی دارد؟ یا چرا افراد به پیرچشمی دچار میشوند؟ و یا چگونه میتوان از ابتلا به آن جلوگیری کرد؟ برای آنکه پاسخ سوالات خود را در زمینه بیماری پیرچشمی و روشهای پیشگیری و درمان آن بدست آورید، این مطلب را تا انتها مطالعه نمایید.
پیرچشمی چیست؟
پیرچشمی یک اختلال شایع در سنین بالا به شمار میرود که به دلیل افزایش سن و از دست رفتن انعطاف عدسی چشم، قدرت تطابق پذیری آن کاهش پیدا کرده و فرد نمیتواند اجسام نزدیک را به طور واضح ببیند. اختلال پیرچشمی معمولا در سنین 40 تا 50 سالگی فرد رخ میدهد و نشانه پا به سن گذاشتن فرد است. پیرچشمی یک بیماری بیخطر است، اما در حالت حاد و کنترل نشده و با مختل شدن بینایی میتواند در کارهای روزمره شخص اختلال ایجاد کرده و مشکلاتی را برای فرد ایجاد کند.
چرا افراد سالمند به بیماری پیرچشمی مبتلا میشوند؟
همانطور که از نام این بیماری مشخص است، دلیل اصلی ابتلا به پیرچشمی افزایش سن و مشکلاتی است که با خود به همراه میآورد. اما موارد دیگری نیز میتوانند بر فرآیند ابتلا به این بیماری تاثیرگذار بوده و آن را سرعت ببخشند. به طور کلی از دلایل ابتلا به پیرچشمی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش سن
همانطور که گفتیم اصلیترین دلیل ابتلا به پیرچشمی افزایش سن است. افراد به دلیل قرار گرفتن در دوره 40 تا 50 سالگی خود، به مرور عضلات چشم و عدسی آن قدرت خود را از دست داده و بینایی چشمها ضعیفتر میشود.
- ابتلا به بیماریهای مختلف
ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت، فشار خون، افسردگی و … نیز خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند.
- مصرف سیگار و نوشیدنیهای الکلی
مصرف الکل و سیگار علاوه بر تمامی اثرات مخربی که بر بدن دارند، میتوانند بر سلامت چشمها و ابتلا به پیرچشمی نیز اثرات منفی داشته باشند.
- جنسیت
به طور کلی احتمال ابتلا پیرچشمی در زنان بیشتر از آقایان است و جنسیت نیز میتواند بر مبتلا شدن به این اختلال تاثیرگذار باشد.
- کم خوابیهای طولانی مدت
ساختار چشم میتواند به دلیل داشتن کمخوابیهای طولانی مدت و نخوابیدن به اندازه کافی آسیب ببیند و عضلات چشم دچار پیری شوند.
- نداشتن تغذیه مناسب
نداشتن رژیم غذایی سالم و تغذیه مناسب نیز از دلایلی هستند که میتوانند افزایش احتمال ابتلا به پیرچشمی شوند.
- استفاده مکرر از کامپیوتر و موبایل
استفاده مکرر و طولانی مدت از تلفن همراه و کامپیوتر، موجب بروز مشکلات متعدد در بینایی و به خطر انداختن سلامت چشمها میشود. بدین ترتیب میتواند احتمال ابتلا به این اختلال را نیز افزایش دهد.
آشنایی با علائم و نشانههای پیرچشمی در سالمندان
- سرگیجه
- سردردهای شدید یا خفیف
- افزایش نمره چشمها
- دور کردن گوشی یا نوشتهها از چشم برای دید بهتر
- نیمه باز نگه داشتن چشمها برای خواندن نوشته
- تاری دید
- وجود اختلاف میان کیفیت بینایی دو چشم
- خستگی بیش از حد و غیر طبیعی چشم
- دشواری و مشکل در خواندن اعداد و حروف ریز
- پلک زدنهای پی در پی
- خواب آلودگی
پیرچشمی چگونه تشخیص داده میشود؟
تشخیص این بیماری سخت و دشوار نیست و میتوان به راحتی با معاینه چشمها و بررسی سوابق خانوادگی فرد، ابتلا به این بیماری را تشخیص داد. در حالت کلی مهمترین روش بررسی علائم فرد و شرایط فیزیکی چشمها است. گاهی ممکن است برای بررسی بهتر چشمها نیاز باشد که از تست قطرهای استفاده شود. در این روش قطرهای خاص درون چشمها ریخته میشود تا مردمک چشمها گشادتر شده و پزشک راحتتر بتواند داخل چشم را ببیند.
نحوه درمان پیرچشمی در افراد سالمند
برای درمان پیرچشمی در سنین بالا، روشهای مختلفی وجود دارد که هر یک میتوانند بر اساس شرایط بیمار، بهترین روش درمانی باشند. با توجه این موضوع، در ادامه تمام روشها درمان پیرچشمی را به شما معرفی میکنیم.
- درمان پیرچشمی با عینک
عینک یکی از سادهترین و بهترین روشها برای برطرف نمودن و درمان مشکلات چشم و بینایی افراد از جمله پیرچشمی است. عینک موجب بزرگتر نشان دادن اجسام شده به فرد کمک میکند تا دید بهتر و باکیفیتتری نسبت به اجسام نزدیک داشته باشد.
- استفاده از لنز برای درمان پیرچشمی
در صورتی که علاقهای به زدن عینک ندارید و یا نمیتوانید از عینک برای درمان پیرچشمی خود استفاده کنید، پیشنهاد میکنیم لنز را جایگزین این روش نمایید. اگر شما نیز جز افرادی هستید که به خشکی چشم مبتلا هستید، استفاده از لنز را به شما توصیه نمیکنیم.
- کاشت لنز در چشم
از دیگر روشهای درمان پیرچشمی، کاشت لنز یا عدسی است. همانطور که گفتیم پیرچشمی به دلیل بروز اختلال در قابلیت تطابقپذیری عدسی چشم رخ میدهد، به همین دلیل میتوان عدسی آسیب دیده را برداشته و آن را با لنزهای مصنوعی جایگزین نمود.
- درمان پیرچشمی با جراحی چشم
زمانی که پیرچشمی در مرحله حاد و شدیدی باشد، پزشک پیشنهاد میکند که فرد برای درمان آن از روش جراحی استفاده نماید. در این روش، به کمک جراحی درون عضلات و ساختارهای چشم ایجاد شده و مشکل عدم بینایی عصری برطرف شده و کیفیت بینایی شما افزایش پیدا میکند.
چگونه میتوان از ابتلا به پیرچشمی پیشگیری کرد؟
- داشتن حداقل 8 ساعت خواب در شب
- استفاده فراوان از میوه و سبزیجات مختلف
- استفاده از عینکهای مخصوص
- اجتناب از مصرف سیگار و الکل تا حد امکان
- کاهش مدت زمان استفاده از کامپیوتر و موبایل
- استفاده از عینک آفتابی
- عدم مطالعه در تاریکی
- اقدام به درمان بیماریهای زمینهای خود مانند دیابت و فشار خون
- بررسی وضعیت چشمها هر 6 ماه یکبار
روشهای مراقبت و پرستاری از افراد سالمند مبتلا به پیرچشمی
همانطور که گفتیم، پیرچشمی بیماری خطرناکی نیست، اما میتواند مشکلات بسیاری را برای افراد ایجاد کند. با افزایش سن و نمایان شدن نشانههای پیرچشمی، باید اقدام به درمان این بیماری نمود. در صورتی که فرد علائم و نشانهها را جدی نگرفته و اقدام به درمان این بیماری نکند، با شدت پیدا کردن بیماری پیرچشمی، دید فرد محدود و محدودتر شده و تا جایی پیش میرود که دیگر نمیتواند به خوبی اطراف خود را بیند. در چنین شرایطی فرد نیاز به مراقبت و توجه بیشتری دارد و شما باید به طور مداوم در کنار فرد بیمار باشید تا بتواند کارهای روزمره و ساده خود را بدون مشکل و آسیب دیدن انجام دهد.
مجموعه چتر فیروزهای برای مراقبت از سالمندان و افراد مبتلا به پیرچشمی حاد، خدمات پرستار سالمند را فراهم نموده است تا خویشاوندان این فرد بتوانند برای مراقبت از فرد سالمند خانواده خود، از این خدمات بهرهمند شوند. شما میتوانید برای ثبت درخواست خود مبنی بر استخدام پرستار سالمند در منزل، با شمارههای درج شده در سایت تماس گرفته و با کارشناسان ما در ارتباط باشید.