داشتن یک رژیم غذایی سالم و مشخص برای تمامی افراد چه دوران کودکی، چه در سنین جوانی و چه در دوران سالمندی، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و میتواند سلامت جسمی و ذهنی شما را تضمین نماید. با افزایش سن و تغییر وضعیت جسمی، پایبند بودن به رژیم غذایی مناسب و توجه به مواد غذایی مضر برای سالمندان اهمیت بیشتری پیدا کرده و نیاز است که بدانید غذاهای ممنوعه برای سالمندان کدامند و یا کدام مواد غذایی میتوانند برای سالمند شما مفید باشند. با توجه به میزان اهمیت توجه به مواد غذایی مفید و مضر برای سالمندان، ما این مطلب را برای شما تهیه کردهایم تا اطلاعات کافی درباره انواع مواد غذایی مضر و ممنوعه برای سالمندان بدست آورید.
انواع غذاهای ممنوعه و مضر برای سالمندان
افزایش سن با ابتلا به بیماریهای مختلف و کاهش توانایی جسمی همراه است، به همین دلیل بهترین روش برای داشتن یک زندگی سالم و کمخطر، دوری از مصرف مواد غذایی ممنوعه و مضر در دوران سالمندی است. ما در اینجا برای شما لیستی از 15 مورد مواد غذایی که مصرف آنها در سالمندان میتواند خطرناک باشد و سلامت آنها را به خطر اندازد، تهیه کردهایم. با اطلاع از این 15 مورد، میتوانید از بروز هرگونه مشکل و بیماری برای افراد سالمند خود پیشگیری نمایید.
1. غذاهای شور
نمکی که ما روزانه همراه انواع مواد غذایی مختلف مصرف میکنیم، میتواند سدیم مورد نیاز بدن را تامین نماید. به طور کلی برای هر فرد بالغی نیاز است که 5 گرم نمک به صورت روزانه مصرف کند تا سدیم بدن آن تامین شود.این مقدار نمکی که باید به صورت روزانه مصرف شود، بهتر است به همراه مواد غذایی مختلف به بدن وارد شود تا جذب بهتری داشته باشد. مصرف زیاد نمک بهخصوص در سنین بالا میتواند عوارض بسیاری به همراه داشته باشد که جان فرد را به خطر اندازد. از جمله عوارض مصرف زیاد نمک در دوران سالمندی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پوکی استخوان
- ناراحتی کلیوی
- فشار خون بالا
- آسم
- سرطان معده
2. غذاهای شیرین
مصرف غذاها و نوشیدنیهای شیرین، قند خون را بالا میبرند که در ادامه افزایش فشار خون را نیز به همراه دارد. علاوه بر این، مصرف زیاد مواد غذایی شیرین، موجب افزایش وزن و چاقی در افراد مسن میشود که تمامی این موارد میتوانند عوارضض زیر را به همراه داشته باشند:
- بیماریهای قلبی و عروقی
- کمردرد
- پادرد
3. غذاهای چرب
مواد غذایی چرب دارای چربیهای اشباع و چربیهای ترانس هستند، به همین دلیل این نوع غذاها میتوانند سلامت تمامی افراد بهخصوص سالمندان را تهدید نمایند. چربیهای اشباع شده میتوانند در رگهای خونی رسوب کرده و موجب بروز مشکلات قلبی و عروقی شوند. غذاهای سرخ کرده، چیپس ،شکلات، فستفود و … جز غذاهای چرب به شمار میروند که باید از مصرف آنها در سنین بالا پرهیز نمود.
4. غذاهای سنگین
با افزایش سن افراد، توانایی بدن برای انجام فعالیتهای گوارشی و هضم مواد غذایی کاهش پیدا میکند. به همین دلیل توصیه میشود افرادی که 55 سالگی را گذراندهاند از مصرف غذاهای سنگین و پرخوری کردن پرهیز کنند.
5. غذاهای فرآوری شده
غذاهای فرآوری شده مانند کنسروها و غذاهای فستفودی میتوانند سدیم، چربی، مواد نگهدارنده و شکر زیادی داشته باشند. تمامی این موارد میتوانند در سنین بالا به سلامت فرد لطمه وارد کنند به همین دلیل بهتر است افراد سالمند از مصرف مواد غذایی فرآوری شده دوری نمایند تا از ابتلا به بیماریهای قلبی و فشار خون مبتلا نشوند.
6. قهوه
قهوه و کافئین موجود در آن علاوه بر انرژی بخشیدن به فرد، میتواند با سلولهای سرطانی نیز مبارزه کند. علاوه بر این، باید در نظر داشته باشید که قهوه میتواند ضربان قلب را افزایش داده و موجب افزایش موقت فشار خون شود. به همین دلیل میتواند سلامت افراد مسن را به خطر اندازد. همچنین سالمندان در حالت کلی خواب کمتری نسبت به افراد در دوران جوانی دارند، به همین دلیل با مصرف قهوه و کافئین بیخوابی آنها بیشتر میشود. از دیگر عوارض نوشیدن قهوه در افراد مسن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش آب بدن
- ایجاد احساس خستگی
- احساس استرس و اضطراب
- تحریک اسید معده
7. نوشیدنیهای رژیمی
برای ساخت نوشیدنیهای رژیمی از قند مصنوعی استفاده میشود که همین ماده میتواند موجب افزایش وزن و افزایش قند خون در افراد سالمند شود. کالری کم این نوشیدنیها، شما را وادار به مصرف مقدار بیشتری از این نوشیدنیها میکند.
8. جوانه خام
جوانههای خام باید در محیطهای گرم و مرطوب رشد کنند، همین امر موجب میشود که محیطی مناسب برای رشد انواع باکتری باشند. سالمندان از سیستم ایمنی ضعیفتری نسبت به سایر افراد برخوردار هستند، به همین دلیل احتمال ابتلا به بیماریهای باکتریایی از طریق مصرف جوانههای خام در افراد مسن افزایش پیدا میکند.
9. گوشتهای نیمه پخته
گوشت خام بستر بسیار مناسبی برای رشد انواع عوامل بیماریزا از جمله باکتریهای ایکولای (E Coli) و سالمونلا به شمار میروند. علاوه بر این، سیستم ایمنی و دستگاه گوارش سالمندان ضعیفتر از سایر افراد هستند. به همین دلیل افراد سالمند باید از مصرف گوشتهای خام یا نیمپز خودداری نمایند تا سلامتی آنها حفظ شود. گوشتی که کامل پخته باشد، هضم راحتتری داشته و از ابتلا به بیماریهای انگلی در افراد جلوگیری میکند.
10. گریپ فروت
گریپ فروت یک میوه مشابه پرتقال است که منبع ویتامین C به شمار میرود. به همین دلیل مصرف این میوه در فصول سرد برای کاهش احتمال ابتلا به آنفلوآنزا و سرماخوردگی توسط پزشکان بسیار توصیه میشود. اما باید در نظر داشته باشید کیه این میوه با تمام خاصیتی که دارد، میتواند با داروهای بسیاری تداخل دارد. به عنوان مثال افرادی که به بیماری فشار خون مبتلا هستند نباید این میوه را مصرف نمایند، زیرا گریپ فروت میتواند آنزیم آنزیم تولید شده توسط داروی فشار خون را از بین برده و موجب افزایش فشار خون در فرد میشود.
11. ماهی خام
مصرف ماهیها و غذاهای خام به صورت سوشی و … برای افراد سالمند بسیار خطرناک است. به همین دلیل باید از مصرف ماهی به صورت خام در سنین بالا پرهیز نمایید. مواد غذایی دریایی خام میتوانند منبعی از انواع انگلهای مختلف باشند، به همین دلیل باید حداقل 4 روز پیش از مصرف منجمد شود و یا به خوبی پخته شود تا تمامی انگلها و عوامل بیماریزا آن از بین برود.
12. مصرف بیش از حد تخممرغ
تخم مرغ سرشار از مواد مغذی و کلسترول است، به همین دلیل مصرف آن در سنین بالا باید کنترل شده باشد و نباید به صورت روزانه آن را مصرف نمود. پزشکان توصیه میکنند
13. نوشیدنیهای غیر پاستوریزه
نوشیدنیهایی که پاستوریزه نیستند، میتوان محیط مناسبی برای رشد باکتری باشند، به همین دلیل بهتر است همیشه از نوشیدنیهای پاستوریزه مصرف نمایید.
14. پنیر نرم
پنیرهای نرم در واقع اسیدیته کمتری نسبت به سایر انواع پنیرها دارند، به همین دلیل میتوانند محیط بسیار مناسبی برای رشد انواع میکروبها باشند. افراد جوان میتوانند این میکروبها را در دستگاه گوارش خود هضم نمایند اما دستگاه گوارش و سیستم ایمنی افراد سالمند ضعیف است و بدن آنها توانایی هضم یا مقابله با این میکروبها را ندارد. به همین دلیل پنیرهایی که افراد سالمند مصرف میکنند باید حداقل یکبار پاستوریزه شده باشند.
15. نان سفید
نان سفید که از آرد سفید تولید میشود، برای سالمندان هضم سختتری داشته و بهتر است آن را با نانهای سبوسدار و یا هفت غله جایگزین کنند.. نان گندم یا نام هفت غله میتواند کمک بسیاری به گوارش و هضم بهتر مواد غذایی در افراد سالمند نماید.
چگونه از سالمندانی که رژیم غذایی مخصوصی دارند نگهداری کنیم؟
زمانی که افراد به دوره سالمندی پا میگذارند، باید توجه اطرافیان ایشان به سبک زندگی آنها و مواد غذایی که مصرف میکنند توجه بیشتری داشته باشند. با توجه به افزایش مشغله و سختیهای زندگی، ممکن است افراد نزدیک این افراد شرایط و توانایی مراقبت و نگهداری از آنها را نداشته باشند. به همین دلیل مراکز پزشکی و پرستاری معتبر مانند چتر فیروزهای شرایطی را فراهم کردهاند که این افراد بتوانند از خدمات استخدام پرستار سالمند بهرهمند شوند. پرستاران مجموعه چتر فیروزهای از دانش و تجربه کافی در زمینه مراقبت و نگهداری از افراد مسن دارند، به همین دلیل میتوانند به بهترین شکل از سالمندان شما پرستاری نمایند. اگر شما نیز به استخدام پرستار سالمند برای مراقبت از عزیزان خود نیازمند هستید، میتوانید با شماره درج شده در سایت تماس گرفته و درخواست خود را برای استخدام پرستار بر اساس شرایط مورد نظر خود ثبت نمایید.