بالا رفتن سن چالشهای بسیاری را با خود به همراه دارد که یکی از این چالشها، کاهش شنوایی است. کم شنوایی در سالمندان یک بیماری بسیار شایع است که در افراد بالای 65 سال خود را نشان میدهد. عوامل بسیار زیادی میتوانند در کم شنوایی در سالمندان تاثیرگذار باشند که ما در این مطلب قصد داریم شما را با دلایل کم شنوایی در سالمندان، نشانههای کاهش شنوایی در افراد سالمند، درجات کاهش شنوایی و روشهای درمان کم شنوایی در سالمندان آشنا کنیم. پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه شوید تا اطلاعات کافی درباره روشهای کنار آمدن با کم شنوایی در سالمندان نیز بدست آورید.
دلایل کم شنوایی در سالمندان
دلیل اصلی کاهش شنوایی در سالمندان آسیب دیدن سلولهای مویی بسیار کوچک در گوش است که فاکتورهای مختلفی میتوانند در آسیب زدن به این سلولها و در نهایت کاهش شنوایی در سالمندان تاثیرگذار باشند. این دلایل میتوانند به صورت مستقیم و غیر مستقیم میزان شنوایی فرد را کاهش دهند. این فاکتورها یا دلایل میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- مرگ آهسته نورونهای مسئول حس شنوایی با افزایش سن
- کاهش توانایی مغز در واکنش به صداها به دلیل افزایش سن
- ضخیم شدن دیوار سرخرگ گوش و تاثیر بر عروق حلزونی گوش
- تجمع موم گوش در مجرای شنوایی
- کاهش میزان شنوایی گوش به دلیل ابتلا به دیابت
- فشار خون بالا
- استفاده از داروهای شیمیایی طی سالهای متوالی
- ویروس و باکتری
- وراثت
- سیگار کشیدن
- آسیب مغزی یا وجود تومور
- قرار گرفتن در معرض صداهای بسیار بلند
- تغییر در ساختار گوش داخلی
- آسیب به اعصاب شنوایی
کم شنوایی در سالمندان چه نشانههایی دارد؟
یکی از روشهای تشخیص کم شنوایی در سالمندان، بررسی نشانههای کم شنوایی در افراد مسن است. این علائم و نشانهها شامل موارد زیر هستند:
- نامفهوم و مبهم شنیدن حرفها، مخصوصا هنگامی که سر و صدا در محیط زیاد باشد
- نیاز به چندین بار تکرار کلمات
- با صدای بلند صحبت کردن فرد سالمند
- برای صحبت با این فرد سالمند نیاز است که با صدای بلند حرف بزنید
- افزایش بیش از حد صدای تلویزیون
- دشوار شدن برقراری مکالمه تلفنی با فرد سالمند
درجات کم شنوایی در سالمندان
کاهش شنوایی در افراد سالمند میتواند درجات متفاوتی داشته باشد که روش درمان هر یک از این درجات میتواند متفاوت باشد. درجات کم شنوایی در سالمندان میتواند به شرح زیر باشد:
- آسیب ساده: در این حالت بیمار تنها قادر به شنیدن صداهای ضعیف نیست و میتواند تمامی حرفها و صداها را به خوبی بشنود.
- آسیب متوسط: در این درجه از کم شنوایی بیمار صداهای بلند را نیز به سختی میشنود.
- آسیب شدید: در این حالت فرد سالمند قادر به شنیدن صداها نیست و از ناشنوایی رنج میبرد.
روشهای درمان کم شنوایی سالمندان
کاهش یا از دست دادن شنوایی در سالمندان از سنین 65 به بالا آغاز میشود که یک مشکل غیر قابل بازگشت بوده و نمیتوان کم شنوایی را درمان کرد. اما میتوان با روشهای مختلف مانند استفاده از سمعک صداهای اطراف را تا حد زیادی تقویت نمود و آسیب ایجاد شده را جبران مینمایند. از روشهای درمان کم شنوایی در سالمندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
استفاده از سمعک
اختلالات شنوایی به طور کلی قابل درمان نیستند، تنها میتوان از روشهای کمکی برای رفع این مشکل استفاده نمود. استفاده از سمعک یکی از روشهایی است که میتواند به بهبود وضعیت شنوایی سالمندان کمک بسیاری کرده و شنوایی فرد را تا حد زیادی افزایش دهد. فرد سالمند به وسیله سمعک میتواند دوباره به برقراری ارتباط با افراد خانواده و محیط اطراف خود بپردازد، به همین دلیل استفاده از سمعک میتواند در کاهش افسردگی و خشم سالمند تاثیرگذار باشد و عزت نفس از دست رفته فرد را بازگرداند.
کاشت حلزون مصنوعی گوش
روش دیگر برای بهبود وضعیت شنوایی سالمندان کم شنوا، کاشت حلزون مصنوعی در گوش است. حلزون نوعی دستگاه الکتریکی کوچک است که باید به وسیله عمل جراحی داخل گوش قرار داده شود. کاشت حلزون گوش میتواند به بلندتر شدن صداها و بهتر شنیدن آنها کمک کند، اما نمیتواند شنوایی طبیعی فرد را به او بازگرداند. همچنین باید به این موضوع توجه نمایید که این روش تنها برای افرادی استفاده میشود که کاهش شنوایی شدید دارند.
چگونه میتوان از بروز کم شنوایی در سالمندان پیشگیری کرد؟
برای آنکه از بروز کم شنوایی در سنین بالا جلوگیری کنید، بهتر است در جوانی و پیش از رسیدن به دوره سالمندی از گوشهای خود مراقبت کرده و اجازه ندهید آسیبی به آنها وارد شود. از جمله روشهایی که میتوانند از کم شنوایی در سالمندان پیشگیری کنند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قرار نگرفتن در معرض صداهای بلند
- جلوگیری از آسیب رساندن صداهای بلند به گوش خود
- استفاده از محافظ گوش در مکانهای با صدای بلند
- عدم مصرف دخانیات
- استفاده از تمیزکنندههای گوش مناسب برای جلوگیری از آسیب رساندن به گوش
- عدم استفاده از داروهای تاثیرگذار بر شنوایی
- چکاپ و بررسی شنوایی به صورت مداوم و دورهای
سالمندان چگونه باید با کم شنوایی کنار بیایند؟
پیش از هر چیز فرد سالمند باید مشکلات شنوایی خود را پذیرفته و اطرافیان خود را در جریان این مشکل قرار دهد. پس از آن، با مشورت با پزشک و بررسی میزان کاهش شنوایی، باید یکی از دو روشی که برای درمان کم شنوایی در سالمندان در این متن به آنها اشاره شد را انتخاب نموده و انجام دهد. همانطور که گفتیم یکی از روشها برای بهبود شرایط سالمند مبتلا به کم شنوایی، استفاده از سمعک است. سمعک یک روش موقت است و نمیتواند شنوایی طبیعی فرد را بازگرداند. به همین دلیل برای مراقبت و نگهداری از سالمندانی که دچار مشکلات کم شنوایی هستند، باید از پرستار سالمند کمک گرفت. پرستار سالمند یکی از انواع خدماتی است که در مجموعه چتر فیروزهای به همشهریان عزیز ارائه میشود. شما میتوانید برای استخدام پرستار سالمند و مراقبت و نگهداری از سالمند در منزل با شمارههای موجود در سایت تماس گرفته و درخواست اعزام پرستار شبانه روزی و یا نیمه وقت نمایید.