روانشناس سالمند چیست و اصول اولیه آن
خیلی از روانشناس ها تمرکز خود را بر روی تغییرات رفتاری و شناختی انسان در دوران سالمندی می گذارند. با این تفاوت، روانشناسی بالینی آموزش های را در مورد چالش های پیش روی افراد مسن ارائه میدهد.
سالمندی فرآیندی است که ویژگی های جسمی، روانی، اجتماعی و فیزیولوژیکی خاصی به دنبال خود می آورد.
باورهای غلط باعث میشود که پیری دورانی دشوار و بی ارزش برای افراد به نظر برسد. تصور بسیاری از مردم در پیری، ناخوشایند است و بسیاری از سالمندان در این دوران افسردگی میگیرند. درست است که ضعف جسمانی یک خطر مهم است، اما نباید از این نکته غافل شد که سالمند میتواند با برنامه های پیشگیری و اقداماتی درمانی میتواند ضعف جسمانی را در دوران پیری کنترل و تغییر دهد.
روانشناسی سالمندی چیست؟
روانشناسی سالمندی با بررسی فرایند افراد مسن و تأثیراتی که بر روی ذهن و جسم و حتی در برخی از موارد روابط اجتماعی فرد در این دوران مهم می گذارد به نتایج مهمی می رسند. قبل از 1970 توجه چندانی به این شاخه از روانشناسی نمیشد، اما بعد از مدتی افراد متوجه شدند که با افزایش سن بیشتر افراد جامعه دچار بیماری هایی همچون آلزایمر، افسردگی و ... میشوند. پزشک های روانپزشک معمولا افراد بالای 60 سال را درمان میکنند. بیماری آلزایمر، بیماری پارکینسون، گلوکوم و آرتریت برخی از شایع ترین بیماری های هستند که افراد مسن دچار آن ها میشوند بسیاری از این بیماری ها ریشه بیولوژیکی و روانی دارند. روانشناس سالمند کسی است که بیشترین تمرکز خود را بر روی پیشگیری، تشخیص و درمان اختلالات روانی و عاطفی در سالمندان می گذارد. این افراد به سالمندان کمک می کنند تا با بیماری هایی همچون افسردگی، مشکلات حافظه و نگرانی های سلامتی مقابله کنند و در زمان بیماری در کمترین زمان بهبودی خود را به دست آورند.
روانشناسان با داشتن مهارت های مختلف میتوانند به کمک گروه های خاصی مانند سالمندان، کودکان و نوجوانان بیایند.
روانشناسی سالمندی حرفه ای کسی است که از دانش و تکنیک های روانشناختی خود برای درک و کمک به سالمندان و خانواده هایشان استفاده می کند تا سالمندان بتوانند بر چالش های این دوران غلبه کنند.
نقش مهم روانشناس سالمند
روانشناسی سالمندان نقش مهمی در سلامت افراد مسن دارد. این رشته میتواند به سالمندان کمک کند تا از بیماری هایی که از نظر روحی و جسمی رنج میبرند درمانشان کند. به عنوان مثال، در بیماری آلزایمر مرگ سلول های عصبی منجر به مشکلاتی همچون از دست دادن حافظه، تغییرات و مشکلات شخصیتی و ناتوانی در انجام فعالیت های روزانه میشود. در نتیجه بسیاری از افراد مبتلا به آلزایمر نیاز به مراقبت و نگهداری دارند بعد از پیشرفت این بیماری افراد سالمند نزدیکان خودش را فراموش میکند. به همین خاطر یکی از مهمترین نقشهای روانشناس سالمندان، روشهای درمانی مورد استفاده در درمان بیماری آلزایمر بوده است. همان طور که گفتیم بسیاری از افراد سالمند نیاز به مراقبت و نگهداری دارند شما میتوانید برای استخدام پرستار سالمند در کرج با موسسه پرستار چترفیروزه ای تماس بگیرید و با کارشناسان ما صحبت کنید.
تفاوت میان روانشناس سالمند با روانپزشک سالمند
اگرچه روانشناسان و روانپزشکان سالمندان منحصراً با سالمندان سروکار دارند، اما این دو رشته تفاوت هایی باهم دارند یکی از تفاوت اصلی این دو حرفه در فرایند درمان آن است. روانپزشک سالمند باید دارای مدرک دکترا باشند. در حالی که روانشناسان سالمندی دارای مدرک پزشکی عمومی هستند و تخصص خود را در زمینه روانشناسی به دست آورده اند همچنین یکی دیگر از تفاوت های آن ها این است که روانشناسان سالمندان ممکن است آموزش های تخصصی را به عنوان بخشی از آموزش فارغ التحصیلی خود دریافت کنند.
شیوه های کار روانپزشکان و روانشناسان سالمندان نیز بسیار تفاوت دارند. بسیاری از روانشناسان درگیر مطالعه مشکلات مرتبط با افزایش سن مانند بیماری آلزایمر، افسردگی در سالمندان هستند؛ بنابراین بسیاری از روانشناسان سالمندی در این زمینه تحقیق میکنند.
مشکلات روانشناختی سالمندان
همان طور که در بالا به آن اشاره کردیم با افزایش سن، مشاهده تغییرات جسمی و روحی غیر معمول در افراد نیست. اما مشکلاتی مانند آلزایمر و فراموشی، اضطراب مداوم یا سایر مشکلات روانی در سنین بالا طبیعی نیستند و شاید نشانه یک اختلال روانی جدی تری باشند به همین خاطر افراد سالمند که دچار این بیماری ها هستند باید تحت نظر روانشناس سالمندان باشند شایع ترین مشکلاتی که امکان دارد افراد سالمند دچار آن شوند شامل:
- کاهش انرژی
- تغییر در اخلاق سالمندان
- بی خوابی
- نا امیدی
- مصرف الکل
- مشکل در تمرکز
- افزایش احساس ترس
- از دست دادن حافظه کوتاه مدت
- مشکلات گوارشی
- مصرف الکل
- افکار خودکشی
روانشناسی سالمندان برای چه کسانی مفید است؟
هر سالمندی میتواند از خدمات روانشناسی سالمندان استفاده کند. برای تشخیص این موضوع، به نشانه های ذهن و بدن خود یا فرد سالمند توجه بسیاری کنید.
امکان دارد هر فردی دچار بیماری های روانی شود. در سالمندان امکان دارد که این بیماری ها اتفاق بی افتد. سلامت روان در دوران سالمندی بسیار اهمیت دارد ، زیرا سلامت روانی سالمندان بر سلامت جسمانی آنها تأثیر زیادی میگذارد. به عنوان مثال، افراد مسن مبتلا به بیماریهای قلبی عروقی بیشتر از افراد عادی سالم دچار افسردگی میشوند. علاوه بر این، افسردگی در سالمندان در صورت عدم درمان میتواند منجر به بیماری های دیگری شود.