سکته مغزی چیست؟
مغز یکی اعضای حساس و آسیب پذیر بدن است و هنگامی که دچار اختلالی شود سریعا روی سایر اندام ها تاثیر میگذارد و نحوه عمل بدن انسان را مختل میکند.
سکته مغزی هم توقف جریان خود در مغز میباشد که روی خود مغز و سایر بخش های بدن تاثیر منفی میگذارد و مشکلاتی ایجاد میکند.
طبق تجربه و دانش و نظریات پزشکان و دانشمندان ، افرادی که از سکته مغزی جان سالم به در میبرند باید سریعا در منزل درمان شوند تا مشکلی ایجاد نشود و به همین علت ما خدمات پرستاری از بیمار سکته مغزی در منزل را ارائه میدهیم که یکی از مهم ترین خدمات پرستاری در منزل مجموعه چتر فیروزه ای میباشد یکی از کم هزینه ترین راه ها برای نگهداری و مراقبت از فرد استخدام پرستار بیمار در کرج است.
پرستاری از بیمار سکته مغزی در منزل
اگر پرستاری و مراقبت از بیمار مخصوصا پرستاری از بیماران سکته مغزی در منزل را به مجموعه ما و پرستاران ما بسپارید ، ما میدانیم که مراقبت اصولی و درست از همان ابتدا بسیار روی روند بهبود بیمار سکته مغزی تاثیر میگذارد.
مهمترین نکته در پرستاری از بیمار سکته مغزی در منزل توجه به رفتار فرد بیمار پس از سکته و بررسی وضعیت او در دوران نقاهت است. در هنگام مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل شما میتوانید به سهولت ریسک و احتمال وقوع عوارض بعدی را به حداقل برسانید.
آگاهی کامل از مشکلات و عوارض جانبی سکته مغزی موثرترین راهکار جهت کاهش دوران نقاهت و جلوگیری از وقوع مشکلات بعدی برای بیمار و مراقبین وی است.
مراقبت از بیمار سکته مغزی به همکاری با متخصص نیاز دارد. حتی در مراقبت های غیر پزشکی، بهتر است از مهارت و دانش پرستار، مشاور سلامت ذهن و یا سایر متخصصین بهره مند شد.
اگر شما مسئولیت مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل را بر عهده دارید می دانید که مراقبت صحیح و اصولی از همان ابتدا نقش بسیار موثری در بهبودی فرد بیمار دارد.
به طور کلی مراقبت بعد از سکته مغزی می تواند منجر به کاهش سطح استرس عاطفی، ذهنی و جسمی برای بازماندگان سکته مغزی و همچنین مراقبین شود.
مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل
مراقبت در منزل بیمارانی که سکته مغزی کرده اند، با هدف بازتوانی، تسریع بهبودی و مستقل شدن دوباره بیمار صورت می گیرد. مراقبت در منزل از بیماران سکته مغزی شامل هر گونه تجهیزات پزشکی مانند واکر و ویلچر، برنامه زمانی مصرف داروها، داشتن رژیم غذایی سالم و مانند این موارد می باشد.
در مراقبت در منزل بیمار تشویق می شود که به طور فعال در روند توانبخشی شرکت کند و با تیم مراقبت خود برای تعیین اهدافی که می خواهد در طول دوره نقاهت خود به دست آورد، همکاری کند.
نکته مهم این است که بعد از این که فرد دچار سکته مغزی می شود ممکن است ناامید و افسرده شود. مراجعه کردن به یک روانشناس می تواند به آن ها در این راه و رسیدن به درمان موفقیت آمیز کمک بسیار زیادی کند.
هیچ جدول زمانی خاصی وجود ندارد که تعیین کند زمان ریکاوری بیمار سکته مغزی دقیقاً چه مدت است. برخی از افراد از طریق توانبخشی در عرض چند ماه میتوانند فعالیتهای عادی خود را از سر بگیرند، در حالی که در برخی دیگر ممکن است یک سال یا بیشتر طول بکشد که بتوانند فعالیتهای روزمرهشان را از سر بگیرند.
حتی بیماران سکته مغزی در معرض خطر سکتههای مغزی بعدی نیز هستند و به همین دلیل باید در مراقبت از بیماران دقت زیادی داشته باشید. در اینجا چند راه برای کمک به سرعت بخشیدن به روند بازیابی بیماران سکته مغزی و راههای مراقبت از آنها در منزل را به شما معرفی میکنیم.
بهتر است فرآیند بازتوانی بعد از سکته مغزی با تاخیر شروع نشود و بیمار بلافاصله توسط تیمی ماهر و با تجربه مراقبت های در منزل خود را آغاز کند. وجود یک تیم قوی مراقبت های ویژه در منزل تاثیر شگرفی در روند بهبود بیمار پس از سکته مغزی خواهد داشت.
نگهداری از بیمار سکته مغزی در خانه
بلافاصله توانبخشی را شروع کنید : توانبخشی شامل خدماتی از جمله فیزیوتراپی، کار درمانی و گفتار درمانی میشود.
رژیم غذایی مناسب : مصرف ماهی و مرغ، سبزیجات، لوبیا، برنج، میوه ها، حبوبات و غذاهای حاوی فیبر مانند میوه و سبزیجات و عدس و ... .
داروها : داروهای تجویز شده پزشک را به درستی مصرف کنید.
مراقبت های روانشناختی : از بروز افسردگی و اضطراب در بیمار جلوگیری کنید.
علائم سکته مغزی را جدی بگیرید : علائمی سکته مغزی که عبارتند از افتادگی صورت، حرف زدن نامفهوم، سرگیجه، تغییر در بینایی و سردرد شدید را بشناسید.
ایمان به بهبودی : از سعی و تلاش و داشتن انگیزه و امید و انتقال آن غافل نشوید.
علائم و نشانه های سکته مغزی چیست؟
- ضعف و بی حس شدن صورت ، دست ، پا بخصوص در یک طرف بدن
- فلج شدن صورت ، دست و پا بعد از بی حس شدن آن
- عدم وجود تعادل
- مشکل در حرف زدن
- مشکل در غذا خوردن و بلعیدن
- سوزش داشتن در قسمت هایی از بدن
- کم بینا شدن و در مواقعی از دست دادن بینایی مخصوصا در یک جشم
- سردرد داشتن
- اختلال در حافظه کوتاه مدت و بلند مدت
- سرگیجه داشتن
- در مواقعی بی اختیاری در ادرار
بیماران سکته مغزی دچار چه مشکلاتی هستند؟
- فلج شدن و ناتوانایی های حرکتی در بیمار سکته مغزی
- مشکل در تکلم و یا اختلال در بلع ( خوردن) بیمار سکته مغزی
- از دست دادن حافظه و بروز مشکلاتی در فکر کردن و بخاطر آوردن در بیمار سکته مغزی
- بروز مشکلات احساسی مانند افسردگی و درماندگی در بیمار سکته مغزی
- عدم کنترل ادرار یا مدفوع در بیمار سکته مغزی
مراقبت های بعد از سکته مغزی
- بر زمان بندی دارو و عوارض جانبی نظارت داشته باشید.
- بسیاری از اثرات جانبی پس از سکته مغزی را درک کنید.
- مراقبت مکمل های غذایی باشید می تواند سکته مغزی را تشویق کند همیشه با پزشک خود سه بار بررسی کنید.
- مراقب جابه جایی بیمار سکته مغزی باشید.
- مراقب رژیم غذایی بیمار باشید .
- تاثیر عاطفی سکته مغزی درک را کنید
مراقبت های پرستاری بعد از سکته مغزی
ماهیت تکراری توانبخشی بعد از سکته مغزی می تواند باعث فرسودگی شود اما بخاطر داشته باشید که ذهن ابزاری قدرتمند است. با اضافه کردن یادآوری های عاطفی و علایق شخصی به برنامه روزمره با این خستگی عاطفی مقابله کنید.
بعد از سکته مغزی، بیماران دچار شل شدگی و ضعف عضلات می شوند که درنتیجه ناتوانی در حرکت دادن عضلات آسیب دیده را تجربه خواهند کرد .
همچنین متاسفانه احتمال وقوع سکته بعد از سکته اول حدود 40 درصد افزایش می یابد، کلید بقا تشخیص زود هنگام است. افتادگی صورت، ضعف بازو، دشواری تکلم و زمان تماس با 125 چهار مرحله مهم برای تشخیص زودهنگام است.
اگر در خانه بیمار سکته ی مغزی خانم دارید و برای نگهداری از آن به دلایل مختلفی از جمله عقاید مذهبی و... میتوانید پرستار خانم جهت سالمند استخدام بکنید و با مشاوران ما برای اطلاعات بیشتر صحبت کنید.
مراقبت پرستاری در سکته مغزی
- مراقبت از سيستم گوارشی
- مراقبت از مجاری ادراری
- مراقبت از چشم
- مراقبت از پوست
- مرطوب نمودن هوای دمی
- تخليه ترشحات از مجاری هوايی
- فيزيوتراپی اندام ها
- كمك به خواب و استراحت
- محافظت از صدمات
مراکز نگهداری بیماران سکته مغزی
مراکز نگهداری بیماران سکته مغزی متعددی در تهران و کرج مشغول فعالیت و خدمت رسانی هستند اما نکته مهم این است که ممکن است برخی از آنها بدون مجوز و غیر قانونی باشند که در صورت بروز مشکل پاسخگو نیستند.
همچنین ممکن است بعضی از این موسسه ها خدماتی با کیفیت بالا و توسط پرستاران کاربلد ارائه ندهند.
اما مرکز پرستاری چتر فیروزه ای یکی از قدیمی ترین و معتبر ترین موسسه ها در کرج میباشد که خدماتی تخصصی توسط پرستارانی آموزش دیده و با تجربه ارائه میدهد و آماده پاسخگویی و خدمت رسانی 24 ساعته به شما عزیزان میباشد.
نکاتی که پرستار بیمار سکته مغزی باید رعایت کند
- سعی کنید هر چند ساعت یک بار بیمار سکته ی مغزی که در رختخواب است را جابجا کنید. چون قسمت هایی از بدن او که بی حس است و وقتی تحت فشار قرار می گیرد بیمار نمی تواند فشار وارده را احساس کند و امکان دارد دچار زخم بستر شود . افرادی که وظیفه ی مراقبت از بیمار سکته ی مغزی دارند سعی کنند پوست بیمار را به صورت ملایم ماساژ دهند همچنین تغذیه مناسب و سالم می تواند سلامت بیمار سکته ی مغزی را افزایش دهد.
- وقتی بیمار سکته ای که بر روی تخت است و می خواهید او را به پهلو بخوابانید باید یک بالشت بین پاهای او قرار دهید و سعی کنید پاهای او زیاد خمیده نباشد چون باعث سخت شدن جریان خون می شود.
- پرستار بیمار سکته ی مغزی باید روزی یک بار به مدت 15 تا 30 دقیقه بیمار را به حالت دمر بخواباند و بعد یک بالشت زیر او قرار دهد، طوری که بالشت تقریبا از ناف تا وسط ران او باشد . این کار باعث می شود که ماهیچه های پشت ران و کمر کشیده شود که بسیار برای بیمار مفید می باشد.
- مراقب بیمار سکته ای هنگامی که بیمار به بغل می خوابد حتما یک بالشت کوچک زیر بازوهای او قرار دهد تا شانه به بدن نچسبد .
- پرستار باید روزی چند بار با بیمار سکته ای حرکات نرمشی کار کند. یکی از این حرکات به این صورت می باشد که بیمار انگشتان خود را قلاب کرده و دست خود را به جلو صاف کند( تا می تواند کتف را به جلو بکشد ) و آرام آرام بدون شکسته شدن آرنج، به بالای سر ببرد . تا جایی که بیمار توان دارد این کار را تکرار کند . این کار باعث کاهش درد های مفصلی در شانه می شود.
- مراقب باید به بیمار سکته مغزی کمک کند و او را تشویق به انجام نرمش های ورزشی کند مخصوصا اندام هایی که در اثر سکته مغزی بی حس شده اند. همچنین سعی کند قسمت هایی که بی حس هستند را مالش دهد تا عصب های آن به مرور زمان فعال شوند.
- بعضی وقتها بیمار را تشویق کنید که خودش از تخت پایین بیاید و یا خودش راه برود اما مراقب باشید که زمین نخورد.
- مراقبین سعی کنند بیمار سکته ای را تشویق کنند که بیشتر اوقات کارهای شخصی خود را انجام دهند. مانند خوردن غذا ، شانه زدن ، لباس پوشیدن ، ریش زدن ، حمام کردن و … اما همیشه در کنار او باشید تا خدایی نکرده اتفاقی برای بیمار پیش نیافتد.
- همیشه مراقب باید به بیمار سکته ای به صورت نشسته غذا دهد یا اینکه روی صندلی باشد . معمولا غذاهای کم چرب و کم نمک به بیمار دهید. (مراقبین همیشه هنگام غذا دادن لقمه های کوچک به بیمار سکته ای دهند)
- سعی کنید در داخل منزل ، مسیرهایی که بیمار تردد دارد از دستگیره هایی که به دیوار نصب می شود استفاده کنید . همچنین دستگیره برای مکان هایی مانند حمام ، دستشویی نصب شود. از جلو دری ها برای حمام و دستشویی حتما استفاده کنید. به جای پله می توانید پله های ریلی نصب کنید.
- بیشتر افراد سکته مغزی دچا نقص گفتاری می شوند یعنی نمی توانند صحبت کنند یا به سختی صحبت می کنند. پرستار باید برنامه ای مشخص برای تمرین های گفتاری با بیمار را داشته باشد.
سکته قلبی چست؟
امروزه یکی از شایع ترین نوع بیماری ها ريال بیماری های قلب و عروق است که بسیار رواج پیدا کرده است.
هرگاه در رگی از رگهای خون رسان قلب یا مغز گرفتگی ایجاد شود رگ مسدود شده و خون رسانی آن متوقف می شود این توقف خون رسانی باعث وارد آمدن آسیب شدید به عضله قلب یا سلولهای مغز در اطراف رگ مسدود شده میشود به این آسیب دیدگی عضله قلب یا سکته قلبی (انفورکتاس) میگویند.
عوامل مستعدکننده: دیابت، فشارخون بالا، کلسترول خون بالا، افراط در استعمال دخانیات و الکل، عدم فعالیت بدنی، فشار عصبی، سابقهٔ فامیلی سن و… هستند.
علائم و نشانه های سکته قلبی
- درد قفسه سینه
- اضطراب
- تهوع یا استفراغ
- تعریق بدن
- درد زیر بازو
- سرفههای مداوم
- احساس گیجی یا غش
- خستگی
پرستاری از بیمار سکته قبلی در منزل
همانطور که گفته شد سکته قلبی امرزوه بسیار رواج پیدا کرده است و بهترین راه و آسان ترین راه برای مراقبت و پرستاری از بیماران سکته قلبی در منزل است که مجموعه چتر فیروزه ای با بهترین پرستاران و پیشرفته ترین تجهیزات این خدمات را در کنار خدمات پرستاری از سالمند در منزل ارائه میدهد.
سوالات متداول
آیا میتوانید از بیمار سکته مغزی در خانه مراقبت کنید؟
بعضی افراد از بیماران خود در منزل مراقبت میکنند و بعضی دیگر آنها را به مراکز نگهداری از بیماران سکته مغزی میسپارند. اگر میخواهید در منزل از بیمار خود نگهداری کنید میتوانید با ما تماس بگیرید.
آیا بیماران سکته مغزی در خانه بهتر بهبود مییابند؟
معمولا بیماران مبتلا به سکته مغزی در راه رفتن و تکلم دچار مشکل میشوند و متاسفانه بسیاری از آنها دچار افسردگی میشوند. تحقیقات نشان داده که هر چقدر بیمار انگیزه و روحیه مناسبتری داشته باشد، سریعتر بهبود پیدا میکند؛ به همین دلیل، بهتر است بیمار دوران نقاهت را در منزل سپری کند و از حمایت خانواده و دوستان خود بهرهمند شود.
آیا بیماران سکته مغزی به مراقبت ۲۴ ساعته نیاز دارند؟
هنگام مراقبت از بیمار سکته مغزی باید بدانید که او برای داشتن تغذیه سالم، مصرف داروها، انجام تمرینات فیزیوتراپی و دفع ادرار یا مدفوع به مراقبت ۲۴ ساعته نیاز دارد. این کار میتواند توسط اعضای خانواده یا با کمک پرستار خصوصی انجام شود.
چگونه می توانم بهبودی پس از سکته مغزی را سرعت دهیم؟
چگونه شانس بهبودی سریع سکته مغزی را افزایش دهیم در فعالیت بدنی زیاده روی نکنید. ورزش بسیار مهم است زیرا جریان خون و اکسیژن را در سراسر مغز افزایش می دهد. از رژیم غذایی سالم پیروی کنید. ایجاد نورون های بیشتر کلید بهبود سریع سکته مغزی است. استراحت کافی داشته باشید.
بیماران سکته مغزی از چه چیزهایی باید اجتناب کنند؟
بیماران مبتلا به سکته مغزی باید با اصلاح سبک زندگی از بروز سکته مجدد پیشگیری کنند. این بیماران باید سیگار را ترک و از مصرف نوشیدنیهای الکلی خودداری کنند. مصرف نمک، چربی و گوشت قرمز را محدود کنند و به اندازه کافی میوه، سبزی، غلات سبوسدار و ماهی بخورند. ورزش کردن و کاهش وزن از دیگر موارد اصلاح سبک زندگی یک بیمار سکته مغزی است.