یکی از رایجترین مشکلات و چالشهای افزایش سن در مردان، مشکلات پروستات است. بیماریهای پروستات میتوانند طیف بزرگی از مشکلات را از بزرگ شدن ابعاد آن تا سرطان بدخیم پروستات شامل شوند. علائم پروستات در سالمندان در بیماریهای مختلف آن مشابه هم هستند به همین دلیل بهترین راه برای تشخیص مشکل ایجاد شده، مراجعه به پزشک است. بسیاری از مردان اطلاعات کافی و درستی درباره پروستات و مشکلات آن ندارند، به همین دلیل ما در این مطلب هر آنچه که نیاز است برای شناخت پروستات، انواع بیماریهای پروستات در سنین بالا، علائم پروستات در سالمندان، نحوه تشخیص بیماریها و درمان پروستات بدانید را نوشتهایم. با مطالعه این متن میتوانید اطلاعات لازم را درباره این غده مردانه بدست آورید.
پروستات چیست و در کجای بدن قرار دارد؟
پروستات یکی از غدد مهم در مردان است که نقش مهمی در دستگاه تناسلی و تولید مثل مردان دارد. این غده در کنار راست روده و بین آلت تناسلی و مثانه قرار میگیرد که در حالت نرمال به اندازه یک گردو متوسط بوده و حدود 22 گرم وزن دارد. غده پروستات بخشی از مایع منی را تولید و ترشح میکند که باعث جابجایی و سالم ماندن اسپرمها میشود. با توجه به این موضوع میتوان گفت که پروستات به این شکل میتواند در تولید مثل تاثیرگذار باشد.
اندازه غده پروستات پس از 50 سالگی و با بالا رفتن سن به طور طبیعی رشد کرده و حجم آن بیشتر میشود. اما اگر رشد و تورم غده پروستات بیش از حد نرمال باشد، میتواند به مثانه فرد فشار آورده و در خروج ادرار مشکل ایجاد کند. در صورت مشاهده هر یک از علائم پروستات در سالمندان باید برای بررسی و تشخیص بیماریهای مرتبط با پروستات به پزشک مراجعه نمایید تا از تشدید علائم و پیشرفت بیماری جلوگیری نمایید. علائم این بیماری در حالت کلی شامل موارد زیر میباشند:
- احساس درد
- اشکال در تخلیه ادرار
- مشاهده خون در ادرار یا مایع منی
- بیاختیاری ادرار
- نیاز شدید به تخلیه ادرار در شب
انواع بیماریهای رایج پروستات در مردان
در حالت کلی 4 بیماری رایج در رابطه با پروستات در مردان سالمند وجود دارد که شامل موارد زیر میشوند:
هیپرپلازی خوشخیم پروستات
این بیماری در اکثر مواقع در مردان بالای 50 سال رخ میدهد و هر چه سن فرد افزایش پیدا کند، احتمال ابتلا به آن نیز افزایش مییابد. در این بیماری اندازه پروستات به حدی بزرگ میشود که مجرای ادرار را تنگ کرده و در موارد حاد آن را مسدود میکند. در این شرایط جریان ادرار کند یا متوقف میشود. این بیماری غیر سرطانی است اما میتواند علائم خطرناکی را به همراه داشته باشد، به همین دلیل باید در سریعترین زمان ممکن توسط پزشک بررسی و درمان شود.
پروستاتیت حاد باکتریایی
در برخی موارد ممکن است پروستات دچار عفونت باکتریایی شود که این بیماری به صورت ناگهانی رخ داده و با درد همراه است. دوره درمان این بیماری کوتاه بوده و با آغاز کردن درمان، درد نیز از بین میرود. روش درمان این بیماری مصرف آنتیبیوتیک است. این بیماری میتواند به صورت مزمن بروز کرده و تا ماهها ادامه پیدا کند. درمان پروستاتیت باکتریایی مزمن دشوارتر بوده و باید برای مدت زمان طولانی آنتیبیوتیکهای قوی مصرف شود تا رفته رفته این بیماری درمان شود.
پروستاتیت مزمن
از علائم پروستاتیت مزمن میتوان به درد در ناحیه کمر یا کشاله ران اشاره کرد که درمان این بیماری به دلیل ضعیف بودن وضعیت سلامتی سالمند دشوار خواهد بود. به همین دلیل معمولا برای درمان آن از تغییر سبک زندگی سالمند استفاده میشود.
سرطان پروستات در سالمندان
سرطان پروستات یکی از بیماریهای شایع در سالمندان است که به آرامی آغاز شده و رشد میکند. این بیماری نشانه و علائم چندان مشخصی نداشته و در حالت پیشرفته حالت تهاجمی پیدا میکند. به همین دلیل اگر کنترل یا درمان نشود، میتواند بخشهای دیگر بدن را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
علائم خطرناک پروستات در سالمندان
علائم انواع بیماری پروستات با یکدیگر مشترک است به همین دلیل برای تشخیص نوع بیماری باید به پزشک مراجعه نمایید تا با انجام آزمایشهای لازم بیماری را تشخیص دهد. از علائم بیماری پروستات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس درد یا سوزش هنگام خروج ادرار
- احساس درد یا سفتی در کمر، رانها و لگن
- تکرر ادرار و افزایش دفعات ادرار کردن در شبانهروز
- تکرر ادرار در شب بیشتر از روز
- مشاهده خون در ادرار یا مایع منی
چرا پروستات متورم یا بزرگ میشود؟
علت بزرگ و متورم شدن پروستات در سالمندان تاکنون مشخص نشده است اما برخی عوامل میتوانند بر ابتلا به بیماریهای پروستات تاثیرگذار باشندو این عوامل میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- سابقه خانوادگی
- وراثت
- افزایش سن (بالای 50 سال)
- چاقی بیش از حد
- نژاد
چگونه میتوان سرطان پروستات در سالمندان را تشخیص داد؟
تشخیص سرطان پروستات علاوه بر بررسی و معاینه پزشکی، با انجام آزمایشات مختلف قابل انجام است. از معاینه دیجیتال رکتوم و آزمایش ادرار برای تشخیص هیپرپلازی خوشخیم استفاده مینمایند. علاوه بر این میتوان سطح آنتیژنهای اختصاصی پروستات را نیز برای تشخیص سرطان بررسی نمود.
سونوگرافی میتواند اندازه غده پروستات را نشان دهد تا بتوان اندازه حدودی آن را تخمین زد. همچنین بیوپسی پروستات نیز توسط ارولوژیست برای تشخیص سرطان انجام میشود.
نحوه درمان مشکلات پروستات در سالمندان
اولین روش درمان مشکلات پروستات در سالمندان، کنترل بیماری است. بهتر است به محض مشاهده علائم بزرگ شدن پروستات به سرعت این مشکل را برطرف نمایید تا بتوان در مراحل اولیه با تغییر سبک زندگی آن را تحت کنترل قرار داد. در مواردی که بیماری پیشرفت کرده و علائم آن آزاردهنده است، میتوان از روشهایی مانند جراحی، هورمون درمانی و پرتودرمانی استفاده نمود.
چگونه میتوان از ابتلا به پروستات در سن بالا پیشگیری کرد؟
مهمترین روش برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای پروستات در سنین بالا داشتن سبک زندگی سالم است. داشتن یک سبک زندگی سالم و رعایت آن در زندگی روزمره میتواند احتمال بروز این مشکل را در سنین بالا بسیار کاهش دهد. از جمله مواردی که میتوان برای داشتن یک سبک زندگی سالم انجام داد شامل موارد زیر هستند:
- داشتن رژیم غذایی سالم
- پیشگیری از افزایش وزن
- انجام فعالیتهای ورزشی به صورت منظم
- انجام منظم چکاپهای پزشکی
مراقبت از سالمندان مبتلا به پروستات
سالمندانی که به بیماریهای پروستات مبتلا هستند باید سبک زندگی خود را تغییر داده و مصرف برخی مواد غذایی و یا انجام برخی کارها را حذف کرده و یا تغییر دهند. در این شرایط بهتر است برای مراقبت از سالمند مبتلا به بیماریهای پروستات را به یک فرد مطمئن و با تجربه بسپارید. با توجه به این موضوع، ما به شما خدمات پرستار سالمند در منزل چتر فیروزهای را برای مراقبت و نگهداری از سالمند خود پیشنهاد میکنیم. چتر فیروزهای یکی از بهترین مراکز پزشکی و پرستاری در تهران و کرج به شمار میرود که برای شما این امکان را فراهم کرده است تا بتوانید از انواع خدمات استخدام پرستار در منزل این مجموعه بهرهمند شوید. شما میتوانید برای بهرهمندی از این خدمات از طریق شمارههای درج شده در سایت با کارشناسان ما در ارتباط باشید.