X
۰۲۶۳۴۲۹۳۴۳۷ دفتر مرکزی
آشنایی با انواع بیماری های پوستی سالمندان

تغییراتی که در پوست افراد با افزایش سن رخ می‌دهد، امری طبیعی و معمول است. اما در برخی موارد به دلایل مختلف مانند قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس خورشید یا دستگاه‌های سولاریوم، پوست شما ممکن است دچار مشکلات مختلفی شود.

مهرآوران چتر فیروزه ای
مهرآوران چتر فیروزه ای

تغییراتی که در پوست افراد با افزایش سن رخ می‌دهد، امری طبیعی و معمول است. اما در برخی موارد به دلایل مختلف مانند قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس خورشید یا دستگاه‌های سولاریوم، پوست شما ممکن است دچار مشکلات مختلفی شود. آسیب دیدن پروتئین‌های پوست، می‌تواند منجر به انواع بیماری‌های پوستی در سالمندان شود که این بیماری‌ها می‌توانند بی‌خطر یا خطرناک باشند. برای پیشگیری از بروز مشکلات جدی و جبران‌ناپذیر، پیش از هرچیز باید ابتدا با شایع‌ترین انواع بیماری‌های سالمندان و علائم و نشانه‌های هر یک از آن‌ها آشنا شوید، سپس به پیشگیری یا درمان این بیماریها بپردازید. به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه شوید.

شایع‌ترین انواع بیماری‌های پوستی در سالمندان

پوست بدن همواره در حال رشد و ترمیم است و در صورت وجود هرگونه مشکل یا آسیب در سطح پوست، بدن سلول‌های مرده و آسیب‌دیده را حذف نموده و آن‌ها را با سلول‌های جدید جایگزین می‌کند. این فرآیند به صورت روزانه در حال انجام است اما با افزایش سن، سرعت و روند رشد سلول‌های جدید کاهش پیدا کرده و ممکن است که فرد مسن دچار انواع بیماری‌های پوستی شود. علاوه بر این، با افزایش سن پروتئین‌های کلاژن و الاستین پوست نیز کاهش پیدا می‌کند، به همین دلیل پوست دچار مشکلاتی همچون چین و چروک و افتادگی می‌شود. در برخی موارد ممکن است افراد مسن دچار مشکلات و انواع بیماری‌های پوستی شوند که با اطلاع پیدا کردن از این موارد و روش‌های محافظت از پوست، می‌توان از بروز چنین مشکلات و بیماری‌هایی پیشگیری کرد. انواع بیماری‌های پوستی در سالمندان را می‌توان در موارد زیر خلاصه نمود.

پورپورای پیری

با افزایش سن پوست و لایه‌های عروق خونی زیرپوستی نازک‌تر شده و بیشتر مستعد آسیب‌دیدن و خونریزی هستند. به همین دلیل با وارد شدن کمترین آسیب به رگ‌های خونی، انعقاد خون به صورت خونریزی زیرپوستی و کبودی مخاطی مشاهده می‌شود. پورپورای پیری در واقع لکه‌های 2 میلی‌متر تا 1 سانتی‌متر قرمز یا صورتی رنگ است که در پاها و دور چشم (پلک‌ها) قابل مشاهده هستند. پورپورای پیری خطرناک نیست اما ممکن است ایجاد شدن این لکه‌ها نشانه‌ای از وجود یک بیماری زمینه‌ای مهم در بدن فرد مسن باشد. پورپورا ممکن است در بیماری‌های مختلف مانند اختلالات خودایمنی، لوسمی، تروما، انعقاد درون‌رگی منتشر (DIC) و بر اثر مصرف داروهای مدر، آنتی‌بیوتیک و یا داروهای ضد انعقاد خون نیز مشاهده شود.

اگزمای استئاتوز در سالمندان

این بیماری پوستی که در واقع همان خشکی پوست است، به دلیل کاهش چربی سطح پوست ایجاد می‌شود. از علائم این مشکل می‌توان به خشن و خشک شدن پوست و وجود نقاط گرد و قرمز تیره بر روی پوست اشاره کرد. فصول سرما و کاهش دما نیز می‌تواند این مشکل را تشدید نمایند. اگزما استئاتوز در قسمت‌های فوقانی کمر و اندام‌ها به‌خصوص ساق پا مشاهده می‌شود که یکی از انواع آن اگزما استاتوتیک است که در واقع به خشکی پوست لاله گوش اطلاق می‌شود. به طور معمول اگزما استاتوتیک در افراد بالای 65 سال شایع‌تر بوده و استفاده از صابون‌های معطر، پشم و محصولات مراقبت از مو نیز می‌توانند در بروز این مشکل تاثیرگذار باشند.

عفونت‌های پوستی در پیری

عفونت‌های پوستی خود را در دو نوع عفونت‌های باکتریایی و عفونت‌های کرم حلقوی در پوست فرد مسن نشان می‌دهند. انواع عفونت‌های پوستی شامل موارد زیر می‌شوند:

1.    عفونت‌های باکتریایی

خشکی پوست و به وجود آمدن ترک بر روی پوست افراد مسن، باعث می‌شود که باکتری‌ها بتوانند به راحتی وارد بدن شده و عفونت سطحی ایجاد کنند. یکی از بیماری‌خای پوستی باکتریایی، گال است که توسط یک نوع کنه در بدن ایجاد می‌شود. در این بیماری کنه در زیر سطح پوست حرکت کرده و حفره‌های تونل مانندی را زیر سطح پوست فرد ایجاد می‌کند. این بیماری بسیار خارش‌آور بوده و در برخی موارد مانند گال نروژی می‌تواند تمام بدن را بپوشاند. بروز این بیماری در افرادی که در خانه‌های شلوغ و پر جمعیتی که بهداشت مناسبی ندارند شایع‌تر است.

2.    عفونت‌های کرم حلقوی

عفونت ناشی از کرم‌های حلقوی در پوست و ناخن‌ها به‌خصوص در پاهای فرد ایجاد می‌شود که این بیماری به صورت تغییر رنگ و افزایش ضخامت ناخن‌ها خود را نشان می‌دهد. علاوه بر این ممکن است قرمزی و تاول نیز در این بیماری مشاهده شود.

تغییرات رنگدانه‌های پوست در سالمندان

با افزایش سن، رنگدانه‌های پوست نیز تغییر کرده و خود را به صورت مشکلات پوستی مانند کک و مک، تاول یا تبخال و پمفیگوئیدهای تاولی نشان می‌دهد. هر یک از این مشکلات را در ادامه برای شما توضیح می‌دهیم.

1.    بروز کک و مک‌های پیری

این کک و مک‌ها در سنین بالا و به شکل لکه‌های قهوه‌ای بر روی پوست ایجاد می‌شوند که از کک و مک‌های معمولی بزرگتر بوده و نامنظم هستند. این لک‌ها به دلیل قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض نور خورشید و آسیب رسیدن به پوست بدن ایجاد می‌شوند. در صورتی که این لک‌ها بزرگتر و یا ضخیم‌ت راز حالت نرمال بوده و یا بر روی آن‌ها پوسته‌ای ایجاد شود، باید توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرند.

2.    اختلالات تاول‌زا در افراد مسن

فرد ممکن است در سنین بالا دچار اختلالات تاول‌زا مانند تبخال زوستر شود. این تبخال که به زونا نیز معروف است به دلیل فعال شدن مجدد ویروس آبله مرغانی که فرد در جوانی به آن مبتلا شده است، ایجاد می‌شود که این بیماری خود را به صورت یک نوار تاول در اطراف سر یا یک قسمت بدن در امتداد یک اندام نشان می‌دهد.

3.    پمفیگوئید تاولی

همچنین ممکن است اختلالات تاول‌زا در سنین بالا به دلیل بیماری‌های خودایمنی نیز باشد. یکی از شایع‌ترین انواع این بیماری‌ها پمفیگوئید بولوس است که در بدن فرد به شکل تاول‌های بزرگ ظاهر شده و برای رفع این تاول‌ها باید از داروهای قوی استفاده نمود.

رشد پوست در سنین بالا

یکی دیگر از بیماری‌هایی که ممکن است افراد در سنین بالا به آن‌ها مبتلا شوند، رشد سلول‌های پوستی است. همانطور که گفتیم با افزایش سن رشد پوست کاهش پیدا می‌کند اما در برخی موارد ممکن است بدن به روند تولید پوست خود با همان سرعت قبل ادامه دهد که این اتفاق در سنین بالا خود را به صورت لکه‌ها و برجستگی‌های مختلف نشان می‌دهد و ممکن است خطرناک باشد. اگر رشد پوست به صورت خوش خیم باشد، نیازی به درمان نداشته و مشکلی ایجاد نمی‌کند. اما اگر این بیماری بدخیم باشد و به سرطان ختم شود باید در سریع‌ترین زمان ممکن زائده ایجاد شده برداشته شده و جلوی پیشرفت سرطان گرفته شود.

1.    رشد غیر سرطانی پوست

رشد غیر سرطانی یا رشد خوش خیم پوست در اشکال مختلف در افراد مسن بسیار شایع است. این مشکل پوستی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • کراتوزهای سبورئیک (لکه‌های زمخت و قهوه‌ای رنگ مایل به سیاه)
  • آنژیوم‌های گیلاس (برجستگی‌هایی به رنگ تیره)
  • هیپرپلازی چربی (برجستگی‌های زرد رنگ متشکل از غدد چربی)

2.    رشد سرطانی پوست

قرار گرفتن در معرض نور خورشید برای مدت زمان طولانی بدون هیچگونه محافظ پوستی، یکی از دلایل به وجود آمدن انواع سرطان پوستی در افراد مسن می‌باشد. نور خورشید موجب بروز سرطان‌های پوستی مانند کارسینوم سلول‌های سنگفرشی و یا کارسینوم سلول‌های پایه (بازال) می‌شود. این بیماری‌ها در ابتدا به صورت برجستگی‌های کوچک در پوست (اغلب پوست صورت) ایجاد شده و با گذشت زمان بزرگ‌تر می‌شوند تا جایی که تبدیل به زخم می‌شوند. زخم‌های ایجاد شده به رنگ صورتی یا مشکی هستند و اگر اندازه این زخم‌ها بزرگتر شده و یا ترمیم نشدند، بهتر است به پزشک مراجعه نمایید.

یکی از شایع‌ترین انواع سرطان پوست، کارسینوم سلول‌های بازال است که رشد بسیار کندی دارد. کارسینوم سلول‌های سنگفرشی نیز از دیگر سرطان‌های پوست در سالمندان به شما می‌رود که می‌تواند خود را به شکل لکه‌های پوسته پوسته و با رنگ‌های قرمز یا صورتی نشان دهد. علاوه بر این، باید در نظر داشته باشید که برخی از خال‌های ایجاد شده بر روی پوست بدن شما ممکن است سرطانی باشند که این نوع سرطان‌ها در صورت عدم درمان، به سرعت گسترش پیدا کرده و نقاط بیشتری را درگیر می‌نماید. این سرطان به شکل خال‌هایی با حاشیه، رنگ و اشکال نامنظم مشاهده می‌شود.

واکنش دارویی در افراد سالمند

افراد سالمند به دلیل ابتلا به بیماری‌های مختلف، نیاز است که چندین داروی متنوع مصرف نمایند به همین دلیل ممکن است با واکنش دارویی مواجه شوند. در اکثر مواقع این واکنش دارویی به صورت بثورات قرمز و خارش‌دار و یا تاول بر روی صورت فرد ظاهر می‌شود. برای درمان این مشکل باید داروی مضر قطع شده و با داروی بی‌ضرر جایگزین شود.

درماتیت استازیس

این بیماری در واقع به دلیل گردش خون ضعیف در پاهای افراد مسن ایجاد می‌شود که از نشانه‌های آن می‌توان به ایجاد شدن بثورات در اطراف مچ پا اشاره کرد. اگر این بیماری درمان نشود، می‌تواند به زخم‌های پوستی منجر شود.

چگونه می‌توان از بروز انواع بیماری‌های پوستی در دوران سالمندی پیشگیری کرد؟

  • محافظت از پوست در برابر نور خورشید با استفاده از کرم‌های ضد آفتاب و کلاه یا دستکش
  • ترک سیگار و عدم استعمال آن به‌خصوص در سنین بالا
  • داشتن تغذیه سالم و رعایت رژیم غذایی مناسب
  • کاهش فشارهای عصبی و استرس خود

مراقبت و نگهداری از سالمندان

افراد با افزایش سن و ابتلا به بیماری‌های مختلف در دوران سالمندی، به نگهداری و مراقبت بیشتری نیازمند هستند. علاوه بر این، با تغییر خلق و خوی و کاهش حوصله افراد در سنین بالا موجب می‌شود مراقبت و پرستاری از افراد سالمند سخت و دشوار شود. به همین دلیل شما می‌توانید مراقبت و نگهداری از سالمندان خود را به افراد مجرب و حرفه‌ای بسپارید. مجموعه چتر فیروزه‌ای با ارائه خدمات پرستار سالمند در منزل این امکان را برای شما فراهم کرده است که نگهداری از سالمند خود را به افراد با تجربه و متخصص بسپارید و شاهد بهبود حال و شرایط آن‌ها باشید. پرستاران ما در مرکز پرستاری چتر فیروزه‌ای، از افراد سالمند شما با داشتن انواع بیماری‌های مختلف از جمله آلزایمر، پارکینسون و حتی انواع بیماری‌های پوستی سالمندان در منزل شخصی ایشان مراقبت و نگهداری خواهد کرد. شما می‌توانید برای ثبت درخواست اعزام پرستار سالمند در منزل و یا کسب اطلاعات بیشتر درباره این شرایط استخدام پرستار سالمند، با شماره‌های درج شده در سایت تماس بگیرید.



امتیاز شما به این مطلب چقدر است؟


ارسال نظر درباره این موضوع

Loading...
(اختیاری)
تماس بگیرید